Koji je uticaj kućnih ljubimaca na okoliš i kako ga smanjiti?

18. jul, 2022

Prije samo par godina, na zemlji je živjelo oko 850 miliona pasa i mačaka registrovanih kao kućni ljubimci. Brojka je izuzetno velika, ali postavlja se pitanje:

Da li znamo kako naši krzneni prijatelji utiču na okoliš?

Kada bi industrija proizvoda za kućne ljubimce bila država, bila bi na 60. mjestu među svim državama svijeta po emisiji ugljen-dioksida. Također, samo američka populacija pasa i mačaka za godinu dana pojede jednaku količinu hrane kao svi stanovnici i stanovnice Francuske.

Najveći izvor hrane za kućne ljubimce potiče iz mesne industrije, industrije koja je najveći uzročnik globalne sječe šuma. Za proizvodnju suhe hrane za kućne ljubimce, svake godine se eksploatiše površina duplo veća od površine Ujedinjenog Kraljevstva.

Srećom, moguće je smanjiti otisak svog ljubimca na okoliš, čak i kao pojedinac/ka. Sve zavisi od toga kako se brinemo o njima. Promjene koje uvodimo u svoje živote radi boljeg uticaja na prirodu možemo primjeniti i na naše kućne ljubimce. Evo nekoliko polja na kojima to možemo ostvariti.

#1 Higijena i kozmetika za pse i mačke

Jedan od najvećih ekoloških problema kod kućnih ljubimaca, kao i kod ljudi, jeste ogromna količina jednokratnih proizvoda koji odmah nakon upotrebe postaju otpad koji zagađuje zemljište i vode.

Također, velika količina energije i resursa troši se na njihovu proizvodnju, a mnogi od njih sadrže štetne materije i materijale koji se kruženjem u ekosistemu vraćaju u naš organizam.

Srećom, na svjetsko tržište polako se uvode ekološke alternative kozmetičkim i higijenskim proizvodima za kućne ljubimce.

WC za pse i mačke tako danas postoji u nekoliko održivih varijanti. To su na primjer višekratne toaletne prostirke od 100% prirodnih materijala, posip za mačke sačinjen od piljevine, kao i ekološke kesice za izmet. Osim toga, sve je veći broj prirodnih i organskih kozmetičkih proizvoda za kućne ljubimce.

Izvor fotografije: https://www.pexels.com/photo/dog-resting-on-pet-bed-2248516/

Kako smanjiti upotrebu higijenskih proizvoda i kozmetičkih preparata za kućne ljubimce?

Neminovno je da je potrebno održavati higijenu vašeg kućng ljubimca. Međutim, ono što vi kao vlasnik/ca možete uraditi jeste da potražite ekološke alternative prostirkama, pelenama i kesicama za pse i mačke, kao i posipu za mačke.

Također, umjesto da kupujete kesice za izmet, koristite kese iz marketa koje već imate u domaćinstvu. Prilikom odabira kozmetičkih preparata birajte one sa prirodnim sastavom i ekološkom ambalažom.

#2 Hrana za kućne ljubimce

Najveći otisak na Zemlju kućni ljubimci vrše kroz svoju ishranu, i to najviše zbog količine mesa koju pojedu. Procijenjeno je da kućni ljubimci pojedu 20% svjetske proizvodnje mesa i ribe, a najviše govedine, koja ima 4 puta veći karbonski otisak od, na primjer, piletine.

Također, problem predstavlja i proizvodnja hrane za pse i mačke visoke klase. U ovom procesu uzgaja se veliki broj životinja, a meso samo nekih od njih iskoristi se za finalni proizvod. Ovo za rezultat ima ogromnu količinu gasova staklene bašte i neiskroištenih ostataka u proizvodnji.

Međutim, postoji mnogo načina na koje se može uticati na okoliš samo kroz ishranu svjetske populacije kućnih ljubimaca. Na primjer, ostaci hrane iz domaćinstava savršeno su zdravi za kućne ljubimce, dokle god su ispunjene sve dnevne potrebe za nutrijentima.

Također, korištenjem ostataka iz prehrambene industrije za hranu za pse i mačke umjesto gajenja novih životinja smanjila bi se količina otpada, kao i otisak prehrambene industrije na okoliš.

Kako smanjiti uticaj ljubimaca na okoliš iz perspektive ishrane?

Informišite se o uticaju određenih kompanija na okoliš, te se odlučite da kupujete proizvode onih kompanija koje preduzimaju mjere za zaštitu okoliša. Smanjite količinu kupovne hrane, i dio ishrane vašeg ljubimca bazirajte na kuhanoj hrani i ostacima koji ostaju od vaših obroka.

Kada kupujete hranu, birajte velika pakovanja, kako biste smanjili količinu ambalaže koja ostaje kao otpad. Ukoliko je ambalaža plastična, možete je odlagati u kontejnere za reciklažu plastike.

#3 Namještaj, igračke i aksesoari za pse i mačke

Osim kozmetike i hrane, vlasnici/ce svojim ljubimcima kupuju još mnogo prateće opreme – moderan namještaj, odjeću i aksesoare, kao i mnoštvo igrački.

Jasno je da postoje stvari koje su im neophodne, ali duh vremena je takav mnogi od nas kupuju često i mnogo. Konzumerističke navike našeg društva tako nesvjesno prenosimo i na naše ljubimce, kupujući i više nego što je potrebno i ne razmišljajući o ekološkim alternativama.

Izvor fotografije: https://www.pexels.com/photo/european-shorthair-cat-on-a-woven-basket-1543793/

Kako smanjiti upotrebu opreme za kućne ljubimce i njen uticaj na okoliš?

“Smanji, ponovo upotrijebi, recikliraj”, osnovno je načelo i krilatica održivog načina života. Zato, nemojte kupovati više nego što vam je potrebno. Vaš kućni ljubimac biće jednako sretan sa par igračaka i vašim društvom, kao što bi bio i sa desetinama igračaka.

Kupujte second hand igračke i dodatke za svog ljubimca ili ih pozajmite od prijatelja/ice i poznanika/ce čiji ljubimac je prestao da se interesuje za određenu igračku ili je prerastao odjeću ili krevet. Stvari koje vama više ne trebaju, a mogu se još koristiti, donirajte udruženjima za napuštene pse.

Također obratite pažnju na materijale od kojih se pravi oprema za pse. Birajte igračke sačinjene od tekstila umjesto od plastike, jer kada dođe vrijeme da se bace, predstavljat će manje zagađenje za prirodu. Možete čak i sami praviti igračke, ležaljke i kućice za vaše kućne ljubimce od materijala koje već imate u kući.

Prateći ove savjete, možete značajno smanjiti količinu otpada i negativni uticaj na okoliš koji vaši krzneni prijatelji proizvode.

Pin It on Pinterest

Share This