Ja sadim, a ti?

KAMPANJA “JA SADIM, A TI?”

Suočeni sa strahom, neizvjesnošću i osjećajem nemoći tokom pandemije, a zauzvrat dobivši na dar vrijeme da promislimo i da se suočimo sa svime što se dešava, Centar za promociju civilnog društva (CPCD) u okviru projekta „Misli o prirodi!“ je sa Eko HUB Mostar UG Nešto VišeEko HUB Maglaj UG Fojničani i Eko HUB Laktaši UG CERD kao adekvatan odgovor, osmislio i plasirao kampanju “Ja sadim, a ti?” 2020 godine, za sve građane i građanke u Bosni i Hercegovini koji žele da se okušaju u vrtlarstvu. Kampanja “Ja sadim, a ti?” namijenjena je punoljetnim osobama koje nemaju ozbiljnog iskustva u proizvodnji hrane i nemaju već organiziran jestivi vrt da, uz podršku, steknu praktične vještine efektnog uzgoja hrane na malim prostorima (uzgojne površine maksimalno 5m²).

Glavni cilj je motivirati građane i građanke da se okušaju u vrtlarstvu na malom prostoru i u urbanim sredinama i to sve u skladu sa permakulturom koja je bazirana na prirodnim zakonitostima, ekonomična i održiva. Korisnicama i korisnicima koji su direktno uključeni u kampanju omogućen je paket sadnica i sjemena, izrada individualiziranog permakulturnog plana, kontinuirana online podrška, savjeti od strane Eko HUBa Mostar kojim koordinira UG “Nešto Više” i obuke o mikro vrtlarstvu.

FACEBOOK GRUPA “JA SADIM, A TI?”

Za sve ljubitelje i ljubiteljice vrtlarstva, kreirali smo Facebook grupu
“Ja sadim, a ti?”
kojoj se možete pridružiti.

Započeli malim koracima, a danas, za manje od godinu dana, naša mala vrtlarska zajednica broji više od 6000 članova/ica na Facebook grupi “Ja sadim, a ti?”, gdje se svakodnevno razmjenjuju i šalju slike vrtova, ideje, savjeti, sadnice i biljke.

AMBASADORICA STRÖMQUIST

Potencijal i značaj ove kampanje prepoznala je i ambasadorica Strömquist koja je pokrenula mini jestivi vrt u rezidenciji Švedske u Sarajevu.

EDUKATIVNI MATERIJALI

Za sve ostale ljubitelje vrtlarstva pripremili smo edukativne materijale i priručnike, kako bi iz udobnosti svoga doma mogli sticati nove vještine, istovremeno ih primjenjujući u svom novonastalom vrtu. Sve on-line edukacije (15 edukacija) i priručnike o permakulturi možete pronaći OVDJE.

Dva priručnika možete pronaći ovdje:

NAGRADE ZA NAJLJEPŠI MINI VRT

Kako bi nagradili ljubitelje vrtlarstva, 2020 godine je organizovan izbor za najljepše mini jestive vrtove, te su dodijeljene tri vrijedne nagrade za one koji su se posebno istakli. Učesnici i učesnice takmičenja su pokazali da i najmanji prostor u kojem se može staviti posuda sa malo zemlje, može da bude dio našeg mini jestivoga vrta.

NASTAVLJAMO SA NOVIM AKTIVNOSTIMA

I ove godine, zbog želje svih učesnika/ca da se kampanja produži, kampanja „Ja sadim, a ti?“ nastavlja sa svojim radom. Pedeset (50) početnika/ca eko vrtlara/ica će dobiti besplatan edukativni paket sa biljkama/sjemenima za početnike/ice, koji će biti isporučen na kućne adrese. Svaki trud i rad treba cijeniti, a za one koji se najviše potrude ćemo obezbijediti vrijedne nagrade.

Dodatno, svi korisnici/ce kampanje “Ja sadim, a ti?” će naknadno dobiti individualizirane permakulturne planove, nakon usvojenih početnih znanja i aktivnog učešća. Podršku u sticanju vještina građani i građanke će dobijati od Eko HUB-a Mostar kojim koordinira UG “Nešto Više”.

Trenutno je aktivan novi javni poziv za sve one koji nemaju ozbiljnog iskustva u proizvodnji hrane i nemaju već organiziran jestivi, te je ovo prilika da se i vi aktivno uključite. Svoju prijavu možete poslati ovdje. Poziv je otvoren do 05.06.2021. do 17:00h ili do popunjavanja broja mjesta.

U skladu sa trenutnom zdravstvenom situacijom, sve edukacije, mentorisanje i savjetovanja će se obavljati online. Dakle, iz udobnosti svoga doma možete sticati nove vještine, istovremeno ih primjenjujući u svom novonastalom vrtu.

Kako bi nagradili one najvrjednije, otvoren je i novi poziv za izbor za najljepši mini vrt. Slike mogu poslati učesnici/ce koji imaju mini vrt do 5m² i koji su se učlanili u grupu „Ja sadim, a ti?“

Rok za prijave je do 25.07.2021. godine do 23:55h.

Prema brojnim svjetskim istraživanjima, bavljenje vrtlarstvom, odnosno uzgojem hrane i ljekovitog bilja ili čak samo posmatranje biljaka, ima pozitivan efekat na smanjivanje stresa i unaprjeđenje stanja mentalnog i fizičkog zdravlja kod pojedinaca. Pridružite se aktuelnoj kampanji “Ja sadim, a ti?”, popunite svoju prijavu i otkrijte zašto su vrtlari sretniji ljudi.

YOUTUBE KANAL MISLI O PRIRODI!

Na našem YouTube kanalu “Misli o prirodi” možete pronaći:

  • 15 edukacija o permakulturi 
  • 6 tutorijala o permakulturi 
  • 6 edukacija o novim tehnologijama u nastavnom procesu

Pin It on Pinterest

Share This