Zaštita životne sredine na plaži – kako svako može doprinijeti?

11. jul, 2024

Ljetovanje na obali pruža nam priliku za opuštanje i uživanje u prirodnim ljepotama, ali isto tako nosi odgovornost prema zaštiti životne sredine. 

Kada se odlučite za lokaciju ljetoovanja, odlučite koji dvodijelni kupaći kostimi vam najviše odgovaraju i spakujete sve što vam je potrebno, spremni ste za odmor. Međutim, svaka posjeta plaži može imati uticaj na morski ekosistem i lokalnu zajednicu. Kroz male promjene u ponašanju, možemo značajno doprinijeti očuvanju ovog dragocjenog prirodnog resursa.

Smanjenje upotrebe jednokratnih plastika

Najbolje vrijeme godine je kada se konačno ode na taj zasluženi odmor. Kada ste pripremili svoje tijelo pomoću savjeta koje možete pronaći ovdje, spakovali sve neophodne stvari, možete krenuti. Međutim, zašto ne biste spojili lijepo i korisno i svoj odmor na plaži iskoristili da smanjite negativni ekološki otisak. To možete učiniti na nekoliko načina, a smanjenje plastike je samo jedan od njih. 

Smanjenje upotrebe jednokratnih plastika predstavlja važan korak u zaštiti životne sredine na plaži iz nekoliko ključnih razloga. Plastične čaše, slamčice i kesice za smeće su česti vidovi otpada koji završavaju u moru. Kada ovi predmeti dospiju u vode, oni predstavljaju ozbiljnu prijetnju morskom životu.

Plastični otpad može dugo da se zadrži u okruženju vodeći do zagađenja i potencijalnog ugrožavanja morskih životinja. Na primjer, morske ptice i sisari često greškom pojedu male dijelove plastike, što može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema ili čak smrti. Pored toga, veliki komadi plastike mogu se zaplesti oko tijela životinja ili ih fizički povrijediti.

Umjesto upotrebe jednokratnih plastičnih predmeta, preporučuje se korišćenje višekratnih alternativa kao što su posude, čaše i platnene torbe. Ove opcije ne samo da smanjuju količinu otpada koji se generiše, već i smanjuju potrebu za proizvodnjom novih plastika. Korištenje višekratnih posuda također može biti ekonomičnije na duže staze i promoviše održivi način života.

Čišćenje plaže

Učestvovanje u organizovanim akcijama čišćenja plaže ili jednostavno sakupljanje smeća tokom šetnje predstavlja aktivnost u očuvanju čistoće i zaštiti životne sredine obalnih područja. Svaka vrsta otpada koju ostavimo na plaži može imati dugoročne posljedice po morske organizme i njihovo stanište.

Učestvovanjem u akcijama čišćenja plaže, kao što su organizovani događaji, svako od nas može direktno doprinijeti smanjenju zagađenja. Ove aktivnosti ne samo da čiste plaže od štetnih materijala, već podižu svijest o važnosti očuvanja životne sredine. Pravilno odlaganje sakupljenog smeća i reciklaža materijala koji se mogu reciklirati također su koraci u očuvanju čistoće priobalnih područja.

Pravilno odlaganje otpada

Korištenje kanti za smeće i reciklažu na plaži i pravilno odlaganje otpada igraju važnu ulogu u očuvanju čistoće prirodnog okruženja i smanjenju rizika od zagađenja.

 • Prevencija zagađenja: Kante za smeće postavljene duž plaže omogućavaju posjetiocima da jednostavno odlažu otpad, umjesto da ga ostavljaju na obali ili ga bacaju u vodu. Time se direktno smanjuje rizik od zagađenja morske sredine i potencijalnih štetnih uticaja na morske životinje.
 • Očuvanje estetike i prirodnog ambijenta: Pravilno postavljene kante za smeće i reciklažu održavaju plažu čistom i atraktivnom za posjetioce. To stvara prijatnije okruženje za sve koji uživaju u prirodnim ljepotama obale.
 • Podsticanje odgovornog ponašanja: Kante za reciklažu posebno su važne jer omogućavaju razdvajanje otpada na licu mjesta. Ovime se podstiče odgovorno ponašanje posjetilaca i doprinosi smanjenju količine otpada koji završava na deponijama ili u prirodi.

Prije upotrebe kanti za smeće, važno je da posjetioci razumiju kako pravilno sortirati otpad prema vrsti (papir, plastika, staklo, organski otpad itd.). Jasne oznake na kantama mogu pomoći u ovom procesu. Informisanje posjetilaca o značaju pravilnog odlaganja otpada može biti korisno. Edukativne table ili informacije na tablama mogu podići svijest o posljedicama nepravilnog odlaganja otpada i podstaknuti posjetioce da preduzmu aktivne korake u zaštiti životne sredine.

Održivo korištenje resursa

Korištenje vode na plaži može biti resursno zahtjevno, naročito u područjima gdje je vodovodni sistem ograničen ili gdje postoji problem sa vodnim resursima. 

 • Skratite vrijeme tuširanja kako biste smanjili potrošnju vode. Brzo tuširanje može značajno smanjiti potrošnju vode.
 • Pazite da zatvarate slavinu dok ne koristite vodu.

Također, možete tražiti smještaj koji je certifikovan po standardima održivosti, kao što su LEED certifikati ili certifikati lokalnih ekoloških organizacija. Birajte onaj koji koristi obnovljive izvore energije, kao što su solarne ili geotermalne energije. Pitajte o politikama smještaja za reciklažu, smanjenje otpada i upravljanje vodom kako biste se uvjerili da podržavaju održive prakse.

Upotreba ekoloških proizvoda

Korištenje krema za sunčanje je važno za zaštitu kože od štetnih UV zraka, ali istovremeno može imati negativan uticaj na morske ekosisteme. Mnoge konvencionalne kreme za sunčanje sadrže hemikalije koje mogu biti štetne za morski život, posebno koralne grebene i druge morske organizme. 

 • Oksibenzon (Benzophenone-3): Ova hemikalija koja se često nalazi u kremama za sunčanje može izazvati oštećenje koralnih grebena tako što ih izbjeljuje i sprečava njihov rast. Također može uticati na hormone kod riba i drugih morskih organizama.
 • Oktilmetoksinamat: Ova hemikalija može biti otrovna za određene vrste riba i druge morske životinje.
 • Parabeni: Ovi konzervansi mogu biti štetni za razvoj morskih organizama.

Prednosti biorazgradivih krema za sunčanje:

 • Prirodniji sastojci: Biorazgradive kreme za sunčanje često se prave od prirodnih ili mineralnih sastojaka kao što su cinkov oksid ili titanijum-dioksid, koji ne samo da pružaju zaštitu od sunca već su i manje štetni za morski ekosistem.
 • Ovi proizvodi se razgrađuju brže i efikasnije u prirodi, što smanjuje akumulaciju hemikalija u vodi i zemljištu.
 • Potražite kreme za sunčanje koje nose oznake kao što su “Reef Safe” ili “Biorazgradivo”, što garantuje da proizvodi ne sadrže štetne hemikalije za morski ekosistem.

Zaštita životne sredine na plaži zahtijeva angažovanje svih nas. Male promjene u našem svakodnevnom ponašanju mogu imati značajan pozitivan uticaj na očuvanje morskog ekosistema. Važno je da budemo svjesni svojih postupaka i da se trudimo da minimalizujemo negativne ekološke otiske. Svaka akcija, bez obzira na njen obim, doprinosi globalnim naporima za očuvanje prirode za buduće generacije.

Pin It on Pinterest

Share This