Eko HUB Blagaj

Odgovorna organizacija

Omladinski klub Novi val

Područje djelovanja

Ljubinje, Nevesinje, Stolac, Čapljina i Blagaj

Adresa

Branilaca Bosne bb, Blagaj

Ilustracija

Opis projekta

U želji da kod nevladinih organizacija, neformalnih grupa građana, osnovnih i srednjih škola kao i mladih ljudi potaknemo kreatvnost i pro-aktivan pristup rješavanju problema u prirodi kroz usluge i podršku Eko HUBa , projekat je usmjeren na interaktivno druženje, komunikaciju i učenje kroz akciju – u skladu s vremenom u kojem živimo, interesovanjima ciljnih grupa i načinom na koji oni u ovom globalnom, savremenom svijetu funkcionišu. To podrazumijeva i korištenje savremenih tehnologija u komunikaciji, prednosti socijalnih mreža, kratkih video materijala kao i modernih efikasnih načina riješavanja problema.

U tom smislu projekat je osmišljen kao set aktivnosti, koje su međusobno logički i suštinski povezane. Krajnji cilj je potaknuti i praktično pokrenuti trajnu komunikaciju među učesnicima tako da će svakog od njih staviti u centar zbivanja i dodijeliti mu ulogu nosioca daljih aktivnosti širenja pozitivne svijesti o zaštiti prirode za bolju budućnost svih nas. Koraci u realizaciji ovog projekta su slijedeći:

Seminar NVO/studenti, neformalne grupe (4 seminara po 15 učesnika) u toku trajanja projekta od 28 mjeseci.
Sastanak predstavljanja Certifikacijskog mehanizma u partnerstvu sa drugim Eko HUBom 16 škola sa područja Ljubinje, Nevesinje, Čapljina, Stolac i Blagaj, predviđen broj učesnika 32.
Lokalne inicijative/akcije – akcije čišćenja i ekoloških performansi (20 akcija po 20 učesnika) na području Ljubinja, Nevesinja, Čapljine, Blagaja i Stoca.
Koliko si Eko / aktivno uključivanje građana u riješavanje ekoloških problema putem socijalnih mreža
Eko multimedija, foto i video produkcija 25 kratkih video klipova od 1 do 3 minute
Web Portal Eko HUBa, predstavljanje svih aktivnosti projekta putem web platforme
Eko Alarm, izrada web platforme za online prijave ekoloških problema kao i snimanje kratkih 7 video priloga od 15-20 minutnog sadržaja s ciljem informisanja javnosti o pozitivnim i negativnim ekološkim problemima/rješenjima.

Pin It on Pinterest