Okončan trening za novinare i novinarke „Misli o prirodi!“: Kako kvalitetnije izvještavati o okolišnim temama?

Dvadeset učesnika i učesnica treninga za novinare i novinarke na temu zaštite okoliša „Mislio prirodi!“ u petak su preuzeli svoje certifikate o učešću.

Trening za novinare i novinarke na temu zaštite okoliša održan je u hotelu „Holiday“ u Sarajevu od 12. do 14. februara 2020. godine, u sklopu trogodišnjeg projekta „Misli oprirodi!“ koji provodi Centar za promociju civilnog društva, a finansira Vlada Švedske uiznosu od 3 miliona konvertibilnih maraka.

Dvadeset novinara i novinarki iz svih krajeva Bosne i Hercegovine – iz Sarajeva, Banjaluke,Mostara, Kaknja, Donjeg Vakufa, Konjica, Maglaja, Žepča, Visokog i Cazina – disktovali su o načinima i modelima kvalitetnijeg izvještavanja na temu zaštite okoliša, kao i o problemima sa kojima se novinari i novinarke u tom procesu suočavaju.

Nakon uvodnog panela prvog dana treninga, drugi dan je održana sesija na temu integracije okolišnih tema u medijski sadržaj. Na u temu su govorili predavači iz ugla struke – savjetnicaza zaštitu okoliša na projektu „Misli o prirodi!“ Sabina Jukan, iz ugla novinarske prakse -novinarka Centra za istraživačko novinarstvo Srbije Dina Đorđević, dok je iz ugla civilnog društva – predsjednik UG Eko akcija Anes Podić govorio o važnosti saradnje medija sa okolišnim organizacijama civilnog društva.

Dina Đorđević, dobitnica nagrade „Marina Kovačev“ za najbolju mladu novinarku Srbije2018. godine, smatra kako je okolišne teme potrebno na adekvatan način približiti građanima i građankama.

„Evidetno je da se sve države na Balkanu, ne samo Bosna i Hercegovina i Srbija, suočavaju sa istim ili sličnim problemima kada je riječ o zaštiti životne sredine. Kao naslijeđe tehnologije iz Jugoslavije koja nam je dobro poznata, i dalje se susrećemo sa izgradnjom mini hidroelektrana i zagađenošću vazduha kao problemima koji su prisutni širom regiona. Mnogo primjera pokazuju da je dobar put da se ove teme aktueliziraju kroz umrežavanje medija i organizacija civilnog društva putem prekogranične saradnje“, istakla je Đorđević.

Tariku Kučeviću iz Novinske agencije „Patria“ ovakvi treninzi su bitni, kako je rekao, jer pomažu novinarima/kama da nauče kako ovakve teme sagledati kroz naučnu i stručnu prizmu.

„Građani/ke koji su suočeni sa osnovnim egzistencijalnim problemima nemaju vremena pretjerano razmišljati o zaštiti okoliša, stoga su mediji ti koji im trebaju ukazati dana rušavanje okoliša direktno ugrožava i njih“, smatra Kučević.

Trening za novinare i novinarke na temu zaštite okoliša završen je svečanom dodjelom certifikata učesnicima i učesnicama čemu je prethodila moderirana diskusija tokom koje su iznijeti konstruktivni prijedlozi i preporuke za kvalitetnije izvještavanje na temu zaštite okoliša.

Osnovni cilj projekta “Misli o prirodi!” jeste povećati uticaj civilnog društva u zaštiti okoliša kroz umrežavanje organizacija civilnog društva, institucija, stručnih lica, škola, medija i mladih za zajedničko, sinhronizirano i snažno djelovanje na lokalnom nivou. Dodatni značajprojekta predstavlja doprinos provođenju zahtjeva Evropske unije i međunarodnih sporazuma iz oblasti okoliša, klime i energije koje je BiH ratificirala.

Pin It on Pinterest

Share This