Trening na temu zaštite okoliša okupio veliki broj novinara i novinarki iz cijele BiH

Trodnevni trening na temu zaštite okoliša namijenjen novinarima i novinarkama iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, koji se provodi u okviru projekta „Misli o prirodi!“, započeo je u srijedu, 12. februara, u Hotelu „Holiday“ u Sarajevu.

Trening je okupio više od 20 novinara iz Sarajeva, Mostara, Banjaluke, Cazina, Maglaja, Donjeg Vakufa, Visokog… Otvorila ga je menadžerica projekta „Misli o prirodi!“ Dajana Cvjetković prezentacijom o samom projektu, njegovim ciljevima i aktivnostima, a posebno onim usmjerenim prema medijima. 

Nakon uvodne prezentacije i predstavljanja učesnika i učesnica, Cvjetković je preuzela ulogu moderotorice panela na temu izvještavanja medija u Bosni i Hercegovini o problemima zaštite okoliša. O navedenoj temi govorila je Sanela Habeš, iskusna novinarka i dobitnica brojnih nagrada za rad upravo na ovu temu, te stručnjakinja iz oblasti zaštite okoliša i savjetnica na projektu „Misli o prirodi!“ Sabina Jukan.  

Cilj edukacije novinara i novinarki na temu zaštite i unapređenja okoliša jeste podizanje nivoa znanja i ekološke svijesti o potrebi učestalijeg i kvalitetnijeg izvještavanja i informisanja o važnim temama koje su direktno povezane sa kvalitetom života i smanjenjem zagađenja prirode.

Centralni dio treninga bit će sutrašnja sesija o tome kako integrisati okolišne teme u medijski sadržaj te važnosti saradnje medija i okolišnih organizacija civilnog društva na kojoj će iz ugla struke govoriti Sabina Jukan, iz ugla medija Dina Đorđević iz Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, te iz ugla civilnog društva Anes Podić iz sarajevske „Eko akcije“. U petak, posljednjeg dana treninga, učesnicima i učesnicama će biti dodijeljeni certifikati. 

[unitegallery galerija_clanak]

Pin It on Pinterest

Share This