Održan Okrugli stol na temu ,,Unapređenje zakonskog okvira za zaštitu zraka u Kantonu Sarajevo”

U sklopu projekta “Misli o prirodi!” koji finansira Švedska, a implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD), Eko HUB Sarajevo, odnosno Udruženje “Resursni Aarhus centar u BiH”, u utorak, 25.1.2022. godine, u prostorijama Međunarodnog centra za djecu i omladinu, održalo je Okrugli stol na temu ,,Unapređenje zakonskog okvira za zaštitu zraka u Kantonu Sarajevo”.

Cilj okruglog stola bio je informisanje i pokretanje dijaloga između institucija, građana i nevladnih organizacija kao i prezentacija pravne analize ,,Unapređenje zakonskog okvira za zaštitu zraka u Kantonu Sarajevo”.  Autorica pravne analize i članica Udruženja ,,Resursni Aarhus centar u BiH”, Maja Mirković, pružila je pregled postojećeg pravnog okvira za zaštitu zraka u Kantonu Sarajevo i u Federaciji BiH, te je ponudila konkretne zakonske izmjene koje bi uticale na poboljšanje zaštite zraka u Sarajevu.

Imajući u vidu uticaj prostornog planiranja i građenja na zaštitu okoliša, te njihove uticaje na kvalitetu zraka, jedna od govornica na Okruglom stolu bila je i Alma Midžić, koja je pristunima izložila slučaj ,,Hastahana Park’’.

Cilj pravne analize “Unapređenje zakonskog okvira za zaštitu zraka u Kantonu Sarajevo” je provjeriti da li važeći zakonodavni okvir za zaštitu zraka odgovara potrebama stanovništva KS u borbi za čišći zrak. Kada su u pitanju očekivani rezultati ovog istraživanja, osnovna zamisao jeste pružanje solidne osnove za cilj daljeg zagovaranja promjena zakonodavnog okvira upravljanja kvalitetom zraka, donošenja relevantne legislative, kao i izmjene postojećih politika u oblasti zaštite zraka“ ističe Maja Mirković, autorica pravne analize ,,Unapređenje zakonskog okvira za zaštitu zraka u Kantonu Sarajevo” i članica Udruženja “Resursni Aarhus centar u BiH.”

Podsjećamo, u cilju podizanje svijesti kod mladih o problemu zagađenja zraka, Eko HUB Sarajevo je tokom 2020. godine u okviru projekta ,,Misli o prirodi!’’ organizovao i takmičenje za srednjoškolce kroz inicijativu “Pronađimo zajedno rješenja: Čist zrak u Sarajevu!’’. Cilj inicijative bilo je poticanje mladih na razmisljanje o kreativnim i praktičnim rješenjima za zaštitu i poboljšanje kvalitete zraka u Sarajevu

Kontakt:   Emina Veljović, izvršna direktorica Udruženja “Resursni Aarhus centar u BiH”  koordinator@aarhus.ba

Pin It on Pinterest

Share This