Upriličena ceremonija potpisivanja ugovora za 10 novih korisnika grant sredstava u okviru projekta „Misli o prirodi!“

Deset dobitnika i dobitnica grant sredstava u okviru druge faze projekta „Misli o prirodi!“ potpisalo je danas ugovore sa Centrom za promociju civilnog društva, čime je zvanično započeta implementacija deset sjajnih projekata u ukupnom iznosu od 349 hiljada konvertibilnih maraka!

Direktorica CPCD-a Aida Daguda, na današnjem događaju naglasila je važnost podizanja svijesti o odgovornosti koju imamo iz oblasti zaštite okoliša, jer je upravo to ono što zahtijeva intervenciju na području cijele Bosne i Hercegovine.

„Svi mi predstavljamo civilno društvo, ali nismo dovoljno međusobno povezani i ne razmjenjujemo informacije onako kako bi trebali. Nadamo se da će ove veze unutar projekta doprinijeti boljoj protočnosti tih informacija. Jedna od vizija projekta „Misli o prirodi!“ jeste jače i bolje povezane ekološke organizacije u BiH, ali i organizacije iz drugih oblasti. Naše društvo treba jače civilno društvo!“ – izjavila je Aida Daguda.

Organizacije i mediji koji su danas potpisali ugovore dobitnici su grant sredstava u okviru projekta „Misli o prirodi!“ sa dvije vrste grantova – Zagovaračke mreže i Mediji.

Projekti zagovaračkih mreža imaju za cilj jačanje kapaciteta lokalnih organizacija i stvaranje partnerstva za očuvanje okoliša, te realizaciju zagovaračkih kampanja u cilju povećavanja odgovornosti državanih organa, kompanija, stanovništva, te adresiranju problematike vezane za okoliš. U okviru grantova Zagovaračke mreže, priliku da implementiraju svoje projekte dobile su sljedeće organizacije: Eko forum Zenica, Regionalni resursni centar Čapljina, Udruženje građana Fojničani Maglaj, Klub ljubitelja prirode Brčko i Udruženje privatnih šumovlasnika „NAŠA ŠUMA“ Čelinac.

Kompleksnost pitanja okoliša zahtjeva kontinuiranu prisutnost na lokalnom nivou, ekspertizu u oblasti zaštite okoliša, umreženost sa lokalnim akterima, mogućnost komunikacije sa mladima, školama i medijima, te kapacitete za pružanje edukativne i stručne podrške drugim organizacijama i školama.

Okoliš je medijski nedovoljno obrađena tema, a većina već razvijenih medijskih članaka, emisija i sadržaja općenito vezana je za događaje, a ne za doprinos osnovnom cilju. Istovremeno, mediji nisu dovoljno osnaženi i financijski stabilni da bi problematiku okoliša tretirali na sveobuhvatan, analitički i kritički način. U okviru medijskih grantova, priliku da implementiraju projekte dobili su sljedeći mediji: Smart televizija iz Tešnja, NTV IC Kakanj, Face TV iz Sarajeva, Zid d.o.o. Radio Sarajevo te udruženje za društveno istraživanje Global Analitika također iz Sarajeva.

Centar za promociju civilnog društva se raduje daljnjem razvoju i implementaciji projekta „Misli o prirodi!“, te novim i inovativnim pristupima u cilju zaštite okoliša.

Pin It on Pinterest

Share This