TRENING ZA UDRUŽENJA RIBARA: Kako postati lokalni vodni inspektor?

U utorak 30.5.2023. godine, u sklopu projekta “Misli o prirodi!” održan je trening za udruženja ribara na temu Kako postupiti u slučaju uočavanja zagađenja u vodnim tijelima? Kako postati “lokalni vodni inspektori”? uz vodstvo diplomiranog biologa Marinka Dalmatina. Treningu su prisustvovali iznimno motivisani za rad i spremni za razmjenu iskustava, predstavnici i predstavnice udruženja iz Zenice, Maglaja, Doboja, Kiseljaka, Travnika, Tešnja, Kaknja i Lukavca, kako bi naučili i ujednačili pristupe u slučaju uočavanja zagađenja u vodnim tijelima. Ribari su samim svojim prisustvom na rijekama svojevrsni „lokalni vodni inspektori“, u stanju su uočiti sve promjene i najčešće prvi i podižu uzbunu u slučaju nekog ekološkog incidenta.

Ciljevi ovog treninga su bili razumijevanje zaštite, korištenja, upravljanja i monitoringa vodnih resursa, upoznavanja sa metodom praćenja zdravlja riječnih ekosustava, utvrđivanja nadležnosti ribočuvarske službe i postupanje prilikom zagađenja vodnih tijela. Učesnici i učesnice jedinstvene edukacije ovog tipa, imali su prilogu upoznati se sa zakonskim rješenjima te metodama prilikom identifikacije zagađanja voda, ali saznati načine na koje ribolovna društva mogu prepoznati nepravilnosti.

Naše rijeke su postale pokretne trake za odvoz smeća i svih vrsta otpadnih voda i opasnih materija, riječi su to Indira Melića iz Kluba sportskih ribolovaca “Travnik”, poznatog zagovarača za zaštitu prirode. Rijeka Ugar u samo 40 kilometara dužine ima isplaniranih ili već izgrađenih 5 mini hidroelektrana, i tri velike hidroelektrane. Rijeka je potpuno uništena i “strpana” u cijevi. To je pravi ekološki zločin.

Situacija o kojoj priča gospodin Melić je samo jedna od zastrašujućih ribarskih priča, koje svjedoče o nemaru, korupciji, interesima raznih aktera, zagađenju i uništavanju prelijepih bh. rijeka.

Ribarska udruženja i društva trebaju biti uključeni u sve konsultacije u vezi voda i vodotokova koji se nalaze unutar njihovih lokalnih zajednica i nivoi vlasti moraju sarađivati sa njima, kako bi ubuduće ribarske priče iz BiH bile manje strašne a više zabavne.

Pin It on Pinterest

Share This