Trening za novinare i novinarke na temu zaštite okoliša u februaru u Sarajevu

Trodnevni trening na temu zaštite okoliša namijenjen novinarima i novinarkama iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, koji se provodi u okviru projekta „Misli o prirodi!“, bit će održan od 12. do 14. februara 2020. godine u Hotelu „Holiday“ u Sarajevu.

Cilj edukacije novinara i novinarki na temu zaštite i unapređenja okoliša jeste podizanje nivoa znanja i ekološke svijesti o potrebi učestalijeg i kvalitetnijeg izvještavanja i informisanja o važnim temama koje su direktno povezane sa kvalitetom života i smanjenjem zagađenja prirode.

Učesnici i učesnice treninga će imati priliku promišljati o inovativnim načinima integracije okolišnih tema u medijske sadržaje iz više uglova – ekološke struke, novinarske prakse i civilnog društva. Pored toga, učesnici i učesnice će razgovarati o problemima sa kojima se suočavaju u radu na ovim temama i saznati više o međunarodnim trendovima i ulozi medija u okolišnim pitanjma u zemljama regiona i svijeta.

U okviru treninga bit će održan panel na temu medijskog izvještavanja o temama iz oblasti zaštite okoliša te problemima sa kojima se novinari i novinarke koje se bave ovom temom suočavaju, na kojem će učestvovati novinarka BH Radija 1 Sanela Habeš te savjetnica za zaštitu okoliša na projektu „Misli o prirodi!“ Sabina Jukan. Centralni dio treninga bit će sesija o tome kako integrisati okolišne teme u medijski sadržaj te važnosti saradnje medija i okolišnih organizacija civilnog društva na kojoj će iz ugla struke govoriti Sabina Jukan, iz ugla medija Dina Đorđević iz Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, te iz ugla civilnog društva Anes Podić iz sarajevske „Eko akcije“.

Pin It on Pinterest

Share This