Švedska princeza prijestolonasljednica Victoria i princ Daniel u posjeti radionici projekta „Misli o prirodi!“

Princeza prijestolonasljednica Victoria i princ Daniel od Švedske, zajedno sa zamjenicom premijera Loevin, posjetili su danas radionicu sa mladima „Identifikacija prioriteta za unapređenje i zaštitu Trebevića“ koja je implementirana u okviru projekta „Misli o prirodi!“.

„Sretna sam da smo imali priliku Visokoj delegaciji Švedske na radionici predstaviti naše najvrjednije resurse, inovativne i sposobne mlade ljude, prirodu kojom smo okruženi i zdrava partnerstva koja mi u Centru za promociju civilnog društva njegujemo“, izjavila je direktorica CPCD-a Aida Daguda.

Učenici i učenice Srednje elektrotehničke škole iz Sarajeva i Srednje škole „28. juni“ iz Istočnog Sarajeva, uz facilitatorku Tajru Hadžić, identifikovali su probleme na zaštiti i unapređenju Trebevića, predložili rješenja i zajednički ih predstavili Visokoj delegaciji iz Švedske te gradonačelniku Istočnog Sarajeva Nenadu Vukoviću i zamjeniku gradonačelnika Sarajeva Milanu Triviću.

Mladi su govorili o problemima ali i mjerama koje trebaju biti preduzete kako bi Trebević bio dostupniji svima, te su naveli da je neophodno unaprijediti javni gradski prevoz do Trebevića, ali i urediti saobraćaj na planini te definisati zaštićene zone gdje bi pristup automobilima bio zabranjen.Takođe je naglašeno da je neophodno urediti predio oko žičare koja spaja Trebević sa centrom Sarajeva, urediti staze i izvore vode. Od prirodnih materijala treba izgraditi natkrivene edukativne tačke koje bi školama olakšale izvođenje nastave u prirodi.

Švedska princeza prijestolonasljednica Victoria, princ Daniel i predstavnici Sarajeva i Istočnog Sarajeva pažljivo su slušali prijedloge i postavljali pitanja mladima, te su zajednički pronalazili dodatna moguća rješenja za izazove s kojim se treba suočiti u predstojećem periodu. Kao jedan od osnovnih izazova identifikovana je motivacija građana da aktivno učestvuju u zaštiti prirode. Nakon sat vremena aktivne diskusije radionica je završena uz zaključak da će svi prijedlozi i mjere za rješenje biti inkorporirani u jedinstveni dokument koji će dobiti svi donosioci odluka koji mogu doprinijeti zaštiti i unapređenju Trebevića.

Pin It on Pinterest

Share This