Pošumljen biciklistički pump track u Pecki

Uoči Dana planete Zemlje, Centar za promociju civilnog društva (CPCD) je 21.04.2022. godine, u okviru projekta “Misli o prirodi!“, zajedno sa Udruženjem „Greenways“ – Eko HUB Mrkonjić Grad organizirao akciju pošumljavanja u Visitor Centru Pecka, Mrkonjić Grad.

U akciji pošumljavanja, učestvovali su studenti i studentice Šumarskog i Prirodno-matematičkog fakulteta u Banja Luci, predstavnici nevladine organizacije STEP iz Vogošće, tim Misli o prirodi!, te aktivisti i aktivistice iz Sarajeva koji su zajedničkim snagama, vođeni istom misijom i borbom za očuvanje prirode posadili 700 sadnica bijelog bora!

Visitor Center Pecka trenutno radi na izgradnji biciklističkog pump track-a za posjetioce i posjetiteljke ovog prirodnog bogatstva kojima nedostaje adrenalinskih aktivnosti, što je bila odlična lokacija za sadnju drveća. Stazu će u narednom periodu krasiti bijeli bor, a biciklističke aktivnosti će biti ugodnije tokom vrelih dana.

Važno je naglasiti da se ovogodišnji Dan planete Zemlje obilježava pod sloganom “Investiraj u našu planetu!”, te da svi možemo, barem na ovaj način i sadnjom „svog“ drveta, pomoći prirodi, ali i našem zdravlju!

 

Centar za promociju civilnog društva (CPCD) implementira projekat “Misli o prirodi!”, kojeg finansijski podržava Švedska. Cilj projekta jeste povećati utjecaj civilnog društva u zaštiti okoliša kroz umrežavanje organizacija civilnog društva, institucija, stručnih lica, medija i mladih za zajedničko, sinkronizirano i snažno djelovanje na lokalnom nivou. Dodatni značaj projekta predstavlja doprinos provođenju zahtjeva Evropske unije i međunarodnih sporazuma iz oblasti okoliša, klime i energije koje je BiH ratificirala. Zagovaranje, eko HUBovi, mladi, eko mediji i eko škole komponente su našeg projekta. 

Pin It on Pinterest

Share This