Permakulturni pristup mini jestivim vrtovima sa 40 kultura: Bukvar za početnike/ice

10. aug, 2020

U okviru kampanje “Ja sadim, a ti?”, dijela projekta “Misli o prirodi!”, Centar za promociju civilnog društva objavio je priručnik za pokretanje mini vrtova pod nazivom “Permakulturni pristup mini jestivim vrtovima sa 40 kultura: Bukvar za početnike/ice”.

Kad nam je u proljeće 2020-te pandemija konačno pokucala na kućna vrata, nakon što se mjesecima činila ehom neke tuđe i daleke prijetnje iz medija koja se nas pretjerano i ne tiče, suočila nas je sa pitanjima koja su nekoliko dana ranije za većinu bila posve trivijalna. Djelimično ili potpuno oduzeta sloboda kretanja, prekid gotovo svih društvenih i poslovnih aktivnosti, te suočavanje sa nevidljivim i potencijalno smrtonosnim neprijateljem sa kojima ni svjetski stručnjaci ne znaju izići na kraj, preko noći su nam dokazali, na sopstvenom pragu, u kakvom neodrživom svijetu živimo.

Činilo se da glumimo po scenariju nekog lošeg apokaliptičnog filma. Najednom nam se aktivisti/ce, koji se godinama već pokušavaju boriti na razne načine za zdravlje jedine nam planete koju imamo na raspolaganju, više nisu činili toliko radikalnima. Suočeni sa strahom, neizvjesnošću i osjećajem nemoći da zaštitimo svoje bližnje i sami sebe, možda smo najjasnije ikada do sada razumjeli kako nas, globalno i lokalno, sustižu posljedice neodgovornog postupanja prema planeti, ljudima i resursima koji bi trebali da se koriste na dobrobit svih živih bića.

Dobivši na dar vrijeme da se promisli i suoči sa svime što nam se dešava, htjeli smo iz lošega proizvesti nešto dobro. Jedno pitanje koje nas je sviju povezalo bilo je: “Šta će se dogoditi ako se prodavnice zatvore? Kako i gdje ćemo nabavljati hranu?”

Odgovor smo potražili u permakulturi kao održivom stilu življenja, koja nudi praktične alate za ovakva i slična životna pitanja. U problemu se krije rješenje – kažu permakulturisti. Imali smo viška vremena, strah od nestašice i bolesti i bili smo frustrirani ako nismo mogli slobodno izići van. S druge strane, svi imamo kakav-takav mali prostor gdje bismo mogli improvizirano uzgajati hranu u recikliranim ili već postojećim posudama ili komadićima zemlje u dvorištima, voda nam je lako dostupna, dolazilo je lijepo vrijeme koje pogoduje uzgoju biljaka i trebala nam je neka aktivnost da nam vrati samopouzdanje i osjećaj da imamo djelomičnu kontrolu nad svojim životima. Pitanje kako i gdje ćemo nabavljati hranu u vrijeme krize nametnulo je odgovor da samoću, frustraciju, strah i višak vremena možemo usmjeriti na uzgoj hrane u sopstvenim mini vrtovima, bez obzira na to gdje živimo.

Bilo nam je jasno – ako bi se ljudima osiguralo da nauče ili obnove zaboravljene vještine uzgoja hrane uz nešto početnih sjemena ili jestivih biljaka – mogli bismo praktično odgovoriti na više izazova, ne samo osiguravanjem dijela hrane, nego i građenjem nove pozitivne zajednice i čuvanjem mentalnog i tjelesnog zdravlja onih koji bi nam se priključili.

Tako je, za vrijeme suočavanja sa pandemijom, i nastala kampanja “Ja sadim, a ti?”. Razmijenili smo ideje, pronašli partnere, osigurali sredstva i krenuli u realizaciju stvaranja jestivih mini vrtova širom Bosne i Hercegovine.

Priručnik “Permakulturni pristup mini jestivim vrtovima sa 40 kultura: Bukvar za početnike/ice” dijelom je pomenute kampanje, ali neće biti dostupan samo učesnicima kampanje nego svima koji razmatraju ideju da po prvi puta pokrenu mini vrt u svome domu, a nemaju iskustva i vještine potrebne za tako nešto. U skladu s time, izrađen je još jedan priručnik koji će ponuditi praktične alate iz permakulture koji su važni za dobru pripremu i održavanje mini-vrtova na balkonu, terasi ili na dvorišnoj gredici. Ponuđena znanja i vještine uvijek su u skladu sa regeneriranjem, a nikako uništavanjem okoliša.

Priručnik nudi pregled 40 predloženih jestivih kultura za one bez iskustva u vrtlarenju, od kojih se dobar broj može uzgajati gotovo tokom cijele godine. Uključuje povrće, voće, ljekovito i začinsko bilje te korisno cvijeće kroz miješanu sadnju; također sezonske biljke ali i trajnice koje su prilično jednostavne za uzgoj te se mogu uzgajati, brati i konzumirati duže vrijeme. Procese i karakteristike biljaka smo nastojali pojasniti sa što manje stručnih izraza, kako bi nas mogli razumjeti ljudi različite životne dobi, profesije i iskustva.

Priručnik “Permakulturni pristup mini jestivim vrtovima sa 40 kultura: Bukvar za početnike/ice” za Centar za promociju civilnog društva izradio je EkoDizajn d.o.o. Priručnik možete pronaći ovdje: Permakulturni pristup mini jestivim vrtovima sa 40 kultura: Bukvar za početnike/ce.

O tome kako da od svog balkona, terase ili dvorišne gredice napravite prostor za mini jestivi vrt možete naučiti u našem drugom priručniku koji ćete pronaći OVDJE.

Pin It on Pinterest

Share This