Obilježimo zajedno Dan planete Zemlje – 22. april

22. apr, 2021

Dan planete Zemlje (Dan Majke Zemlje), koji se obilježava svakog 22. aprila, prilika je da se podsjetimo važnosti očuvanja i zdravlja naše planete – štiteći sve ekosisteme, štitimo i očuvanje života na planeti. Od razornih požara, ekstremnih vrućina i suša, poplava, zagađenja zraka, voda i zemljišta, do pandemije koronavirusa koja negativno utiče na zdravlje svjetskog stanovništva, ali i zdravlje našeg ekosistema, svjedoci smo svakodnevnog „poziva upomoć“ koji nam upućuje Majka Zemlja.

Sa ciljem motivacije i mobilizacije šire zajednice u Bosni i Hercegovini u očuvanju prirode, tim „Misli o prirodi!“ uz svoje partnere i EKO HUBove se pridružuje globalnoj akciji za obnavljanje našeg svijeta organizacijom niza inspirativnih, promotivnih i edukativnih aktivnosti. Pozivamo vas da pratite i aktivno sudjelujete u svim našim predstojećim aktivnostima i da se, na taj način, pridružite zajednici više milijardi ljudi širom svijeta koji učestvuju u obilježavanju ovog važnog dana.

 • Instagram darivanje „Moji EKO koraci“ – Tim „Misli o prirodi!“ u saradnji sa Irmom Kohel, grafičkom i produkt dizajnericom, poziva vas da učestvujete u Instagram darivanju #MojiEKOkoraci. Pokrenite svoju eko akciju sa ciljem zaštite okoliša, zabilježite je fotografijom ili video zapisom, objavite na svom (javnom) Instagram profilu i imate mogućnost da osvojite jedan od tri vrijedna proizvoda iz kolekcije Irme Kohel. Sve informacije o uslovima i pravilima učešća u darivanju su dostupne na linku – https://bit.ly/3aes5P0.
 • „Misli o prirodi!“ Viber stickeri – Pozivamo vas da posjetite društvene mreže (Facebook i Instagram) projekta „Misli o prirodi!“ gdje ćemo 22. aprila objaviti link za preuzimanje specijaliziranih Viber stickera uz pomoć kojih možete komunicirati sa vašim prijateljima i podsjetiti ih o važnosti očuvanja Majke Zemlje – na duhovit i neposredan način.
 • Nagradni konkurs za najbolje blogove „Priroda vrišti – ti je opiši!“ – Vjerujemo da su mladi glas prirode, te da svojim angažmanom mogu postati promoteri/ke eko vrijednosti i pozivati svoje vršnjake/inje na promišljanje i aktivnije uključivanje u zaštitu okoliša. Zbog toga pozivamo omladinu, studente/ice, srednjoškolce/ke, novinare/ke, aktiviste/ice, kao i sve vas koji volite i mislite o prirodi da podijelite svoje autorske blogove na temu zaštite okoliša u okviru konkursa „Priroda vrišti – ti je opiši!“. Sve informacije o uslovima i pravilima učešća su dostupne na linku – https://bit.ly/2P77uVE.
 • Webinar „Klimatske promjene“ – U organizaciji Eko HUBa Zenica, Dan planete Zemlje će se obilježiti webinarom „Klimatske promjene“ s početkom u 12 sati. Predavač na webinaru će biti Samir Lemeš, a pristupni podaci za webinar će biti dostupni na web stranici i Facebook stranici Eko HUBa Zenica.
 • Događaj „Kako ja mogu pomoći“ – Eko HUB Mostar želi da posebnim Danom otvorenih vrata u ponedjeljak, 26. aprila na permakulturnom imanju poduči učesnike/ice praktičnim vještinama čijom primjenom u svakodnevnom životu mogu pomoći da se okoliš regenerira. Na nekoliko „punktova“, organizatori će demonstrirati sljedeće oblasti:
  • Kompostiranje u vrtu i stanu
  • Izrada eko-cigli
  • Izrada bioenzima
  • Izrada biognojiva i sredstava za zaštitiu i jačanje biljaka
  • Društvena banka sjemena
  • Samonikle jestive biljke
  • Branje i spremanje biljnih čajeva
  • Ambalaža u kojoj kupujemo namirnice
   Više informacija o događaju: https://bit.ly/2QD6xou.
 • BL Bike – 60 besplatnih mjesečnih karata – Eko HUB Banja Luka će na Dan planete Zemlje organizovati podjelu 60 besplatnih mjesečnih karata za iznajmljivanje i korištenje bicikala kroz Nextbike sistem. Više informacija na: https://bit.ly/3glR7zL.
 • Eko HUB Široki Brijeg će Dan planete Zemlje obilježiti u dječjem vrtiću „Veseli školarac“ u Posušju kroz sadnju cvijeća sa djecom, i na taj način aktivno razvijati ljubav prema prirodi kod djece. O aktivnostima Eko HUBa Široki Brijeg možete saznati i na njihovim društvenim mrežama: https://bit.ly/32uzVjd.
 • Eko HUB Blagaj će, povodom Dana planete Zemlje, u saradnji sa Odjelom za privredu, komunalne i inspekcijske poslove Grada Mostara, JP Komunalno Mostar, te JP Komos Mostar, održati akciju čišćenja divlje deponije na lokaciji Kosor – pomoćna pista koja je prijavljena kroz platformu „Eko Alarm“. Okupljanje učesnika je na lokaciji u 08:00h, a akcija će trajati do 13:30h – 14:00h. O aktivnostima Eko HUBa Blagaj možete saznati i na njihovim društvenim mrežama: https://bit.ly/2RRiTd9.
 • Zagovaračka mreža REC Sarajevo će organizovati online izložbu učeničkih radova na temu „Moj pogled na prirodu i planetu Zemlju“ u saradnji sa učenicima/icama IV2 razreda OŠ „Skender Kulenović“. Više informacija o REC-u: https://bit.ly/3apH6gV.

Dan planete Zemlje nije samo 22. aprila, nego bi trebalo da bude svaki dan, stoga vas pozivamo da se pridružite našim aktivnostima – Misli o prirodi!

Svi zajedno za planetu Zemlju – naš jedini dom.

Pin It on Pinterest

Share This