„Misli o prirodi!“ predstavljen u Tuzli

Predstavnici organizacija civilnog društva iz Lopara, Bijeljine, Kladnja, Srebrenika, Gračanice i Tuzle prisustvovali su danas prezentaciji projekta „Misli o prirodi!“ koja je održana u Motelu „Royal“ u Tuzli.

Prisutne su sa projektom upoznale projektna menadžerica Dajana Cvjetković i savjetnica za zaštitu okoliša na projektu Sabina Jukan. U uvodnom obraćanju Cvjetković je iznijela osnovne informacije o implementatoru projekta – Centru za promociju civilnog društva – nakon čega je detaljno objasnila sve ciljeve i aktivnosti projekta. „Misli o prirodi!“ je CPCD-ov trogodišnji projekat kojeg finansira Vlada Švedske u iznosu od 3 miliona KM. Njime se nastoji povećati uticaj civilnog društva u zaštiti okoliša, kroz umrežavanje organizacija civilnog društva, institucija, stručnih lica, medija i mladih za zajedničko, sinhronizovano i snažno djelovanje na lokalnom nivou. Temelji se na pet komponenti: zagovaranje; eko hubovi; eko škole; mladi; i eko novinari/ke.

Posebnu pažnju Cvjetković je posvetila grantovima koji će se dodjeljivati u naredne tri godine u sklopu projekta, a na koje će organizacije čiji su predstavnici prisustvovali današnjoj prezentaciji moći aplicirati. U okviru projekta bit će dodijeljeno pet vrsta grantova – grantovi zagovaračkim mrežama organizacija civilnog društva koja su orijentisana na pitanja zaštite okoliša; inicijativama organizacija civilnog društva koje će za cilj imati spriječiti najveće zagađivače u BiH da nastave sa spornim aktivnostima; grantovi za eko hubove koji će stimulisati umrežavanje organizacija i formiranje eko subregija; ad hoc grantovi koji će biti dodjeljivani za ad hoc inicijative koja zahtijevaju brze odgovore; te medijski grantovi koji za cilj imaju podstaći veću medijsku pokrivenost pitanja zaštite okoliša. Cvjetković je odgovarala na pitanja zainteresovanih uputivši ih time na kreiranje kvalitetnih prijedloga projekata.

Ciljevi projekta su pažljivo birani jer se nije željelo izabrati one koje je nemoguće ispuniti u periodu od tri godine, već realne ciljeve, naglasila je Cvjetković. Osnova je saradnja sa lokalnim organizacijama civilnog društva koje se bave zaštitom okoliša kojom će se nastojati podići danas nedovoljno razvijena svijest o važnosti zaštite okoliša, te povećati učešće građana i građanki u ovom oblasti. Također, Cvjetković vjeruje kako će „Misli o prirodi!“ uspjeti pospiješiti provođenje već postojećih zakona o zaštiti okoliša te pozivati korporacije na odgovornost. Konačno, grantovima koji će se dodjeljivati medijima projekat će nastojati povećati, trenutno nedovoljnu, medijsku pokrivenosti ove teme.

U drugom dijelu prezentacije prisutni gosti su bili ti koji su davali informacije. Projektna savjetnica za zaštitu okoliša Sabina Jukan nastojala je od prisutnih dobiti informacije te čuti njihova iskustva u djelovanju na temama zaštite okoliša, saradnje sa institucijama vlasti, kao i međusobne saradnje organizacija civilnog društva. Iskustva koja su se mogla čuti bila su raznolika, ali su se prisutni uglavnom saglasili kako ima prostora za poboljšanje u sva tri segmenta.

Ovo je posljednja u nizu prezentacija projekta „Misli o prirodi!“ koje su održane širom BiH. Prethodne sedmice prezentacije su održane u Sarajevu i Mostaru, jučer je tim CPCD-a bio u Banjaluci, a danas je putovanje završeno u Tuzli. Događajima su prisustvovali predstavnici organizacija iz širih područja.

Prezentacijama su i zvanično počele javne aktivnosti CPCD-a na ovom projektu, a krajem godine očekuju se prvi javni pozivi za dodjelu grantova.

Pin It on Pinterest

Share This