„Misli o prirodi!“ nastavlja putovanje:

Projekat danas predstavljen u Banjaluci

Tim projekta „Misli o prirodi!“ predstavio je danas ciljeve i aktivnosti projekta predstavnicima zainteresovanih organizacija civilnog društva iz Banjaluke, Kotor Varoši, Ribnika, Glamoča, Laktaša, Dervente i drugih mjesta. Prezentacija je održana u Hotelu „Jelena“ u Banjaluci.

Projektna menadžerica Dajana Cvjetković detaljno je prisutnim predstavnicima organizacija civilnog društva objasnila na čemu se bazira projekat, obrazložila planirane aktivnosti, a posebnu pažnju posvetila je grantovima koji će biti dodjeljivani organizacijama civilnog društva i medijima, za šta su prisutni bili i najviše zainteresovani. Cvjetković je pojasnila način na koji će se dodjeljivati svi tipovi grantova u okviru projekta – grantovi zagovaračkim mrežama organizacija civilnog društva koja su orijentisana na pitanja zaštite okoliša; inicijativama organizacija civilnog društva koje će za cilj imati spriječiti najveće zagađivače u BiH da nastave sa spornim aktivnostima; grantovi za eko hubove koji će stimulisati umrežavanje organizacija i formiranje eko subregija; ad hoc grantovi koji će biti dodjeljivani za ad hoc inicijative koja zahtijevaju brze odgovore; te medijski grantovi koji za cilj imaju podstaći veću medijsku pokrivenost pitanja zaštite okoliša – te odgovarala na pitanja zainteresovanih uputivši ih time na kreiranje kvalitetnih prijedloga projekata.

Osnovni cilj projekta „Misli o prirodi!“ jeste jačanje organizacija civilnog društva u oblasti okoliša, okrenut isključivo organizacijama iz Bosne i Hercegovine. Samo zajedničkim radom, naglasila je Cvjetković, može se ojačati uloga organizacija civilnog društva u zaštiti okoliša. Zbog toga će projekat biti najviše usmjeren ka lokalnim organizacijama koje se svakodnevno suočavaju sa problemima na terenu.

Projekat je fokusiran na konkretne probleme koji zaista mogu biti riješeni u periodu od tri godine. Među njima su, kazala je Cvjetković, nedovoljno visoka svijest o okolišu, nedovoljna implementacija postojećih zakona, nedovoljno učešće građana i građanki u pitanjima zaštite okoliša, izostanak korporativne odgovornosti, te nedovoljno medijsko pokrivanje ekoloških tema.

Savjetnica za zaštitu okoliša Sabina Jukan pokušala je od prisutnih dobiti informacije o njihovim iskustvima u djelovanju na temama zaštite okoliša, saradnje sa institucijama vlasti u okviru ove oblasti, kao i međusobne saradnje organizacija. Prisutni su uglavnom bili saglasni kako postoje veliki problemi u odnosima organizacija civilnog društva međusobno, kao i njihovom pojedinačnom odnosu prema institucijama vlasti. Jukan je naglasila kako upravo iz tih razloga projekat „Misli o prirodi!“ podstiče međusobnu saradnju organizacija i njihovo zajedničko jačanje u ovoj iznimno bitnoj oblasti.

Ovo je treća po redu prezentacija projekta „Misli o prirodi!“. Projekat je prethodne sedmice prestavljen u Sarajevu i Mostaru, a sutra je na rasporedu prezentacija u Tuzli.

„Misli o prirodi!“ je CPCD-ov trogodišnji projekat kojeg finansira Vlada Švedske u iznosu od 3 miliona KM. Kao organizacija čiji je opšti cilj promocija civilnog društva, u okviru ovog projekta se nastoji povećati uticaj civilnog društva u zaštiti okoliša, kroz umrežavanje organizacija civilnog društva, institucija, stručnih lica, medija i mladih za zajedničko, sinhronizirano i snažno djelovanje na lokalnom nivou. Projekat je zasnovan na pet komponenti: zagovaranje; eko hubovi; eko škole; mladi; i eko novinari/ke.

Pin It on Pinterest

Share This