Kako stvoriti ekološke navike kod djece?

15. aug, 2023

U današnjem svijetu, gdje je briga o životnoj sredini postala neophodnost, veoma je važno učiti našu djecu o ekologiji i kako brinuti o planeti na kojoj živimo.

Učiti djecu ekološkim navikama, pomoći će im da postanu odgovorni građani i građanke te pružiti mogućnost razvijanja svijesti o prirodi i njenom očuvanju. U ovom članku ćemo vam dati nekoliko savjeta kako učiti djecu ekološkim navikama.

1. Vodite ih u prirodu

Jedan od najboljih načina da naučite djecu o važnosti očuvanja prirode je da ih vodite u prirodu. Organizujte porodično kampovanje ili izlet u prirodu i objasnite im zašto je važno da budu odgovorni prema prirodi.

Pokažite im ljepote prirode i upoznajte ih sa životinjama i biljkama koje se tamo nalaze što će im pomoći u razvijanju ljubavi prema prirodi.

Kako biste obezbijedili da ovo iskustvo za njih bude zaista posebno, trebate otići dobro pripremljeni.

Pobrinite se da djeca budu adekvatno obučena i da imaju toplu odjeću, posebno tokom hladnijih mjeseci. Kišne kabanice, topli duksevi i hulahopke za djevojčice su preporučljivi. Ovo će im omogućiti da uživaju u prirodi bez osjećaja hladnoće ili nelagode. Također, izbor odgovarajuće obuće koja će im pružiti udobnost i zaštitu tokom šetnji ili planinarenja je bitan.

Također je važno unaprijed istražiti destinaciju i pripremiti aktivnosti koje će djeci biti zanimljive i edukativne. Možete organizovati igre u prirodi, proučavati biljke i životinje, ili organizovati piknik u prirodi što će djeci omogućiti povezivanje sa prirodom na emocionalnom nivou i shvatanja važnosti njenog očuvanja.

U suštini, priprema za ovo iskustvo u prirodi je ključna kako biste djeci pružili ne samo lijep i zabavan doživljaj, već i da biste im prenijeli važnost očuvanja prirode.

2. Reciklirajte sa djecom

Recikliranje je važan proces koji svako dijete treba da nauči. Objasnite im kako se različite vrste otpada odvajaju i postavite posebne kante za reciklažu kod kuće.

Naučite ih da papir, plastiku, staklo i metal pravilno odvajaju. Objasnite im da recikliranje pomaže u smanjenju zagađenja i očuvanju prirodnih resursa. Kroz ovaj proces, djeca će shvatiti koliko njihove male akcije mogu imati veliki uticaj na životnu sredinu. Podstaknite ih da budu odgovorni i da recikliraju svaki put kada je to moguće.

Na taj način, zajedno možete doprinijeti očuvanju prirode za buduće generacije.

3. Naučite ih štednji vode i energije

Štednja vode i energije su veoma važne za očuvanje našeg okruženja. Kako bismo podstakli našu djecu da razviju svijest o ovoj temi, treba ih što prije naučiti da zatvaraju česmu dok peru zube ili sapunaju ruke.

Također, treba im objasniti koliko je važno gašenje svjetla i električnih uređaja kada se ne koriste. Ove male promjene u njihovoj svakodnevnoj rutini mogu imati veliki uticaj na štednju resursa, a kroz ove aktivnosti, će naučiti cijeniti vodu i energiju i postati svjesni koliko je važno koristiti ih na odgovoran način.

4. Baštovanstvo sa djecom

Uključite djecu u baštovanstvo i naučite ih kako da gaje sopstvenu hranu. Pokažite im kako saditi sjemena, zalijevati biljke i brinuti o vrtu. Ovo će im pomoći pri razumijevanju procesa rasta hrane i shvatanja važnosti uzgajanja na održive načine.

5. Kupovina lokalnih i organskih proizvoda

Podstaknite djecu da podržavaju lokalne farmere i kupuje organske proizvode. Idite zajedno na pijacu kada god je to moguće i objasnite im zašto je važno podržavati lokalnu zajednicu, te kako se organski proizvodi uzgajaju bez upotrebe hemikalija koje mogu biti štetne po životnu sredinu.

6. Smanjite upotrebu plastike

Učite djecu da izbjegavaju upotrebu jednokratne plastike. Objasnite im zašto je važno koristiti višekratne flaše za vodu, metalne slamčice i torbe za kupovinu umjesto plastičnih kesa. Pokažite im kako mogu smanjiti upotrebu plastike u svakodnevnom životu.

7. Volontiranje u ekološkim akcijama

Ohrabrite svoje dijete da se uključi u ekološke akcije i volontiranje. Možete zajedno učestvovati u čišćenju parkova, sadnji drveća ili posjećivati eko škole i radionice. Ovo će im pomoći da shvate koliko je važno da se aktivno uključe u očuvanje životne sredine.

8. Budite pozitivan primjer

Najvažnije od svega, budite primjer. Pokažite im kako živite ekološki svjesno i objasnite im zašto je to važno. Neka vaše navike uključuju recikliranje, štednju vode i energije, kao i podršku lokalnim proizvođačima. Vaša dosljednost će imati veliki uticaj na njih i podstaći ih da i sami budu ekološki svjesni.

Učenje ekoloških navika je važan dio odgoja djece. Naučite djecu da vole i poštuju prirodu, te da brinu o životnoj sredini. Na taj način ćete im pomoći da postanu odgovorni građani i građanke koji/e će se brinuti o našoj planeti i budućim generacijama.

Pin It on Pinterest

Share This