Nepodobni otpad: Razumijevanje onoga što se ne može reciklirati

24. jul, 2023

Dok se svijet suočava s ekološkim izazovima, recikliranje je postalo ključno rješenje za smanjenje otpada i očuvanje resursa. Recikliranje igra važnu ulogu u minimiziranju utjecaja naših potrošačkih navika na planetu. Međutim, važno je razumjeti da se  sav otpad ne može reciklirati. U ovom blogu ćemo istražiti vrste otpada koje se ne mogu reciklirati i istražiti alternativne pristupe za njihov odgovoran tretman.

Kontaminirani materijali

Kontaminacija predstavlja značajan izazov u procesu recikliranja. Predmeti koji su kontaminirani hranom, masnoćom ili opasnim tvarima obično nisu pogodni za recikliranje. Neki od primjera su kartonske kutije od pizze natopljene sirom i masnoćom, papirni proizvodi zaprljani uljem ili ostacima hrane ili plastične posude s preostalim hemikalijama. Kontaminacija može narušiti proces recikliranja i učiniti materijale neupotrebljivima ili smanjiti njihovu kvalitetu.

U ovakvim slučajevima, kontaminirane predmete treba odlagati u odgovarajuće spremnike otpada. Kompostiranje organskog otpada i korištenje posebnih mjesta za odlaganje opasnog otpada mogu pomoći u preusmjeravanju takvih materijala iz odlagališta.

Stiropor (ekspandirani polistiren)

Stiropor, poznat i kao ekspandirani polistiren (EPS), predstavlja izazov za recikliranje zbog svoje lagane i krhke prirode. Iako neki centri za recikliranje prihvaćaju čist i nekontaminirani EPS, to nije čest slučaj zbog troškova i složenosti recikliranja, pa recikliranje stiropora nije ekonomski isplativo.

Kako bismo smanjili otpad od stiropora, možemo smanjiti upotrebu stiropora i koristiti višekratno upotrebljive posude. Birajte ambalažne materijale s manjim utjecajem na okoliš i razmotrite ekološke alternative stiroporu.

Plastične vrećice i folije

Određene vrste plastičnih vrećica i tankih filmovi poput prozirnih folija za prijanjanje i skupljanje se obično  ne prihvaćaju u programima recikliranja. Problem je što takvi materijali mogu začepiti pogone za recikliranje i ometati proces recikliranja. Međutim, u nekim državama prodavnice i trgovinski lanci imaju posebne kontejnere za prikupljanje plastičnih vrećica i folija, koje se mogu odvojeno reciklirati, u posebnim mašinama.

Preporučujemo da smanjite potrošnju plastičnih vrećica za jednokratnu upotrebu i zamijenite korištenjem višekratnih platnenih vrećica ili višekratnih torbi.

Određene vrste plastike

Nisu sve vrste plastike jednako pogodne za recikliranje. Dok su mnoge vrste plastike, poput PET-a (polietilen tereftalata) i HDPE-a (polietilena visoke gustoće), široko reciklabilne, druge se ne obrađuju jednako lako. Plastike poput PVC-a (polivinil klorida) i polistirena (PS) imaju ograničene mogućnosti recikliranja zbog svoje strukture ili nedostatka potražnje za recikliranim proizvodima.

Savjetujemo da provjerite lokalne smjernice za recikliranje kako biste utvrdili koje vrste plastike se prihvaćaju u vašem području. Kad god je moguće, birajte proizvode koji su upakovani u plastične materijale koje je je moguće reciklirati i razmotrite smanjenje ukupne potrošnje plastike.

Polomljeno staklo i keramika

Iako je staklo i keramiku moguće reciklirati, polomljeno staklo i keramika mogu predstavljati izazov. Mali fragmenti/krhotine mogu kontaminirati proces recikliranja i predstavljaju potencijalnu opasnost od povreda za radnike u reciklažnom pogonu. Proces recikliranja također zahtijeva određenu kvalitetu stakla, a keramika može imati različite temperature topljenja i hemijski sastav. Recikliranje ovakvih primjera stakla i keramike zajedno s staklenim bocama i teglama može biti otežano.

Potrebno je sa pažnjom odložiti polomljeno staklo i keramiku u odgovarajuće spremnike za otpad kako biste spriječili povrede. Ukoliko je moguće, razmislite o kreativnom prenamjenjivanju ili recikliranju tih predmeta.

Recikliranje igra ključnu ulogu u očuvanju resursa i smanjenju otpada. Međutim, važno je prepoznati da se ne može sav otpad reciklirati. Kontaminirani materijali, stiropor, neke plastične vrećice i folije, određene vrste plastike, polomljeno staklo i keramika su među predmetima koje nije moguće reciklirati. Razumijevanjem tih ograničenja i donošenjem informiranih odluka, možemo doprinijeti održivijoj budućnosti i zaštiti okoliša.

Izvori:

https://www.bbc.com/future/article/20220525-what-can-and-cant-be-recycled

https://www.treehugger.com/can-plastic-bags-be-recycled-5191020

Pin It on Pinterest

Share This