Kako da prilagodite vaš dom ekološkim standardima?

31. aug, 2022

Prethodnih nekoliko godina velika globalna zagađenja dobija sve veću pažnju svjetskih i lokalnih medija, što u mnogim građanima i građankama budi ekološku svijest i potrebu da nešto učine.

Ekološke promjene ne podrazumijevaju uvijek drastične promjene životnog stila, već su one često minimalne korekcije uz pomoću kojih pospješujete svoju, i okolinu drugih.

Sa promjenama je uvijek najlakše početi od svog doma, zbog čega smo u daljem tekstu odlučili predstaviti nekoliko načina uz pomoću kojih ćete učiniti vaš dom više eco-friendly.

#1 Provjerite energetsku efikasnost vaših kućnih aparata

Počevši od marta 2020. godine Evropska unija je usvojila dvije nove oznake za energetsku efikasnost. Prva oznaka prikazuje razred u koji je proizvod svrstan, dok druga prikazuje efikasnost proizvoda od A do G.

Danas, da bi proizvod mogao pripadati najvišoj A klasi, mora zadovoljiti mnogo više kriterija nego proizvodi sa starim oznakama.

Ovakve promene znače da novi kućni aparati koji su označeni sa A, ostvaruju znatno veću uštedu električne energije i ostavljaju manji ekološki trag.

Trenutno najveći problemi u našim domovima predstavljaju stare pećnice i šporeti na drva, osim što su opasnost za sve ukućane/ke, stvaraju veliko zagađenje koje direktno utiče na našu okolinu.

Ukoliko ste u mogućnosti, promjenom na električnu pećnicu ćete ostavljati znatno manji ekološki trag, a pošto su ugradbeni aparati kao što su pećnice danas vrlo raznovrsni moći ćete ih lako uklopiti u već postojeći izgled vašeg doma.

#2 Solarni paneli smanjuju račun za struju

Jedan od najboljih obnovljivih izvora energija, sunčeva energija se konvertuje pomoću solarnih panela u električnu energiju koju kasnije možemo koristiti u našem domaćinstvu.

U poređenju sa tradicionalnom energijom, solarna je mnogo čistija i bolja alternativa.

Solarni paneli prilikom proizvodnje struje, ne izbacuju gasove koji izazivaju efekat staklene bašte, zbog čega predstavljaju savršeno rješenje za borbu protiv klimatskih promjena.

Postoje dvije vrste solarnih panela, solarni paneli koji proizvode struju i oni uz pomoću kojih možete grijati vodu.

Solarni paneli koji proizvode struju mogu umanjiti cjelokupan račun od 10% do 60% u zavisnosti od količine energije koju proizvedu taj mjesec.

Solarni sistemi grijanja vode dolaze sa rezervoarom za skladištenje i solarnim kolektorom, postoje aktivni koji imaju cirkulacione pumpe, i pasivni koji nemaju.

#3 Napravite sopstveni centar za recikliranje

Napravite malu stanicu za recikliranje u vašem domu, na taj način će recikliranje preći vama i vašim ukućanima/kama u naviku. Postavite tri kante za reciklažu u različitim  bojama u vaš dom, najpovoljnije mjesto za to bi bila kuhinja.

Jedna kanta će služiti za papir odnosno cjelulozne materijale, druga kanta je tu za plastiku, a treća je tu za staklo. Recikliranjem se smanjuje proizvodnja štetnih gasova, zagađenje vode i štedi se energija.

Pored recikliranja možete probati i kompostirati organski otpad. Organski otpad čini oko 50% od ukupnog otpada koji se prikupi na teritoriji BiH.

Najbolji način da se organski otpad obradi je tako što će se primjeniti kao sirovina za proizvodnju komposta.

Kompostiranje podrazumijeva kontrolisan proces pri kojem se organski otpaci, pomoću mikroorganizama koji žive u tlu razgrađuju i pretvara u humus koji se može koristiti kao organsko đubrivo.

#4 Pređite na LED sijalice

LED sijalice koriste 75% manje energije nego regularne sijalice, time ne pomažete samo životnoj sredini, već i umanjujete vaš račun za struju.

Prema istraživanju prosječna LED sijalica ima životni vijek od 25.000 časova, što je nešto više od 22 godine, dok obične sijalice testirane pod istim uslovima korištenja imaju životni vijek od 1000 do 2000 sati.

LED sijalice jesu nešto skuplje nego regularne, ali kada poredimo sa vijekom trajanja i potrošnjom energije one su definitivno isplativija opcija.

#5 Pređite na prirodna sredstva za čišćenje

Prelaskom na prirodna sredstva za čišćenje doprinosite smanjenju isparavanja štetnih hemikalija u atmosferu, pored toga prirodna sredstva za čišćenje su mnogo zdravija za vas i vašu porodicu.

Standardna sredstva za čišćenje najviše smetaju maloj djeci, koja često od njih dobijaju kožne probleme poput ekcema.

Također, redovo udisanje štetnih gasova koje ova sredstva ispuštaju, može dovesti do respiratornih problema i bolesti poput astme. Najbolja prirodna sredstva za čišćenje su na bazi sirćeta, limuna i sode bikarbone.

#6 Počnite prati veš u hladnoj vodi

Prema istraživanjima 90% potrošnje energije prilikom pranja veš mašina troši na grijanje vode. Pranjem veša u hladnoj vodi smanjujete emisiju ugljen dioksida, ali i čuvate vašu odjeću.

Osim ako nemate problema sa masnim flekama stvarno nije potrebno pranje u toploj vodi, jer visoka temperatura vode dokazano razgrađuje materijal i uništava boju odjeće.

Pored pranja u hladnoj vodi pokušajte, kada je to moguće, izbjeći korištenje mašine za sušenje veša. Prirodnim sušenjem na zraku produžavamo životni vijek naše garderobe i smanjujemo račun za struju.

Ekološke promjene nisu uvijek nužno loša stvar, one čuvaju okolinu i često nam štede novac. Nadamo se da su vam neki od ovih savjeta pomogli da vašu kuću prilagodite u skladu sa ekološkim standardima.

Pin It on Pinterest

Share This