Kako boravak u nezagađenoj prirodi utiče na čovjekovo zdravlje?

21. dec, 2023

Boravak u nezagađenoj prirodi može imati nevjerovatno pozitivan uticaj na naše zdravlje i blagostanje. Osim što nam pruža fizičku aktivnost i priliku za opuštanje, priroda takođe ima sposobnost da umiri naš um i tijelo. U nastavku teksta vam predstavljamo nekoliko načina na koje boravak u nezagađenoj prirodi može pozitivno uticati na naše zdravlje.

Boravak u prirodi smanjuje stres i jača organizam

Boravak u prirodi ima nevjerovatan uticaj na naše zdravlje i blagostanje. Kada se nalazimo u prirodi, naš organizam doživljava brojne pozitivne promjene koje nam pomažu da se osjećamo bolje i jače.

Jedan od ključnih benefita boravka u prirodi je smanjenje nivoa stresa. Kada smo okruženi zelenilom, čistim vazduhom i prirodnim zvukovima, naš organizam se opušta i smanjuje se proizvodnja hormona stresa, kao što je kortizol. Ovo nam omogućava da se osjećamo smirenije, opuštenije i smanjuje rizik od različitih bolesti i reakcija koje mogu biti izazvane hroničnim stresom kao što je urtikarija. Problemi koje može da izazove spontana urtikarija su mnogobrojni i veoma neprijatni za čovjeka, pa je zbog toga bitno da se izbjegavaju stresne situacije i da se što češće boravi u prirodi.

Pored smanjenja stresa, boravak u prirodi takođe jača naš organizam i imuni sistem. Kada provodimo vrijeme u prirodi, naš organizam dolazi u kontakt sa različitim mikroorganizmima i bakterijama koje nam pomažu da izgradimo otpornost na bolesti i infekcije. Ovo je posebno važno za djecu, jer im omogućava da izgrade jak imunitet od najranijeg uzrasta.

Pored fizičkih benefita, boravak u prirodi ima i pozitivan uticaj na naše mentalno zdravlje. Priroda nam pruža mir i tišinu koja nam pomaže da se opustimo i oslobodimo negativnih misli i stresa. Također, istraživanja su pokazala da boravak u prirodi može smanjiti simptome anksioznosti, depresije i poboljšati naše raspoloženje.

Nezagađena priroda je posebno važna za naše zdravlje. Zagađenje vazduha, buka i hemikalije prisutne u urbanim sredinama mogu negativno uticati na naše zdravlje. Boravak u prirodi nam omogućava da se udaljimo od ovih štetnih faktora i da udišemo čist vazduh koji je bogat kiseonikom.

Kada boravimo u prirodi, takođe imamo priliku da se bavimo fizičkom aktivnošću, kao što je šetanje, trčanje ili vožnja bicikla. Ovo nam pomaže da održavamo kondiciju, jačamo mišiće i kosti, i poboljšavamo opšte zdravlje. Fizička aktivnost u prirodi također može pomoći u regulisanju tjelesne težine i smanjenju rizika od gojaznosti.

Boravak u prirodi poboljšava koncentraciju i san

Kada se nađemo u prirodi, naš um i tijelo se odmaraju od svakodnevnog stresa i napetosti. Ova veza sa prirodom može imati pozitivan uticaj na našu koncentraciju i san.

Jedan od načina na koji priroda poboljšava našu koncentraciju je kroz smanjenje distrakcija. Kada se nalazimo u prirodi, manje smo izloženi buci, svjetlima i drugim vanjskim faktorima koji mogu ometati našu pažnju. Ovo nam omogućava da se bolje fokusiramo na zadatke ili aktivnosti koje obavljamo. Bez distrakcija, naša koncentracija se poboljšava i postajemo efikasniji.

Pored toga, priroda ima umirujući efekat na naš um. Kada se nalazimo u prirodi, naš nervni sistem se opušta, a nivo stresa se smanjuje. Ovo nam pomaže da se oslobodimo negativnih misli i napetosti koje mogu ometati našu koncentraciju. Osjećaj mira i spokoja koji priroda pruža nam može pomoći da se bolje fokusiramo na trenutne zadatke i obaveze.

Pored koncentracije, boravak u prirodi također može poboljšati kvalitet našeg sna. Kada smo izloženi prirodnom svjetlu tokom dana, naš organizam se sinhronizuje sa prirodnim ciklusima svjetlosti i tame. Ovo pomaže u regulisanju našeg unutrašnjeg sata, poznatog kao cirkadijalni ritam. Kada je naš cirkadijalni ritam uravnotežen, lakše ćemo zaspati noću i probuditi se odmorni i svježi ujutru.

Pored toga, priroda nam pruža svjež vazduh koji je važan za naše zdravlje. Udahnuti svjež vazduh može poboljšati protok kiseonika u našem organizmu, što može imati pozitivan uticaj na našu koncentraciju i san.

Smanjuje rizik od srčanih oboljenja i reguliše krvni pritisak

Studije su pokazale da redovan boravak u prirodi može smanjiti rizik od srčanih oboljenja, a jedan od ključnih faktora zadužen za to je smanjenje stresa. Moderni način života često nas izlaže visokom nivou stresa, koji može imati negativan uticaj na naše srce i krvne sudove. Međutim, boravak u prirodi može nam pružiti priliku da se opustimo, smirimo um i smanjimo stres. Na taj način će nam se smanjiti krvni pritisak i smanjiće se opterećenje na srce.

Priroda nam pruža mogućnost da se fizički aktiviramo. Hodanje, trčanje ili bilo koja druga aktivnost na otvorenom prostoru može pozitivno uticati na naš kardiovaskularni sistem. Redovna fizička aktivnost jača srčani mišić, poboljšava protok krvi i pomaže u održavanju zdravog krvnog pritiska.

Osim toga, pruža nam i druge zdravstvene benefite koji mogu doprinijeti prevenciji srčanih oboljenja. Na primjer, sunčeva svjetlost je prirodan izvor vitamina D, koji je važan za zdravlje kostiju i imunološki sistem.

Važno je napomenuti da boravak u prirodi ne treba zamijeniti redovne posjete ljekaru i pridržavanje zdravog načina života. Međutim, on može biti odličan dodatak u održavanju zdravlja srca i krvnog pritiska. 

Ukoliko niste navikli da često boravite u prirodi, vrijeme je da to konačno promijenite, a sada ste saznali i koliko je pozitivnih stvari koje će vam boravak u zdravom prirodnom okruženju donijeti.

Pin It on Pinterest

Share This