FPN Banja Luka: Radionica o medijskom izvještavanju o zaštiti okoliša za studente/ice žurnalistike

Jučer, 17.5. je tim “Misli o prirodi!” ugostio Fakultet političkih nauka Univerziteta u Banja Luci, gdje smo održali trening temu “Medijsko izvještavanje o zaštiti okoliša” za studente i studentice žurnalistike koje su vodili Dragan Maksimović, dugogodišnji novinar BHRT-a, dopisinik za Deutche Welle i WDR (Westdeutscher Rundfunk) i Dejan Rakita, novinar portala gerila.info i blink.ba.

Dragan i Dejan su kroz interaktivno predavanje, podijelili svoj put ka uspješnom novinarstvu, te ukazali na potrebu tačnog i istinitog izvještavanja o zaštiti životne sredine, o obnovljivim izvorima energije, klimatskim pomjenama, energetskoj efikasnosti i energetskom siromaštvu. Također, predavači su studentima/cama željeli ukazati na važnost ove teme koja je, nažalost, nedovoljno zastupljena u medijima. Rado su podijelili primjere koje su doživjeli kroz terenski radi. Približili su studentima/cama potencijalne izvore informacijama koje im mogu poslužiti da više istraže teme vezane za okoliš, a sigurno i da se kroz iste više aktiviraju.

Tokom predavanja, razgovarali smo o nedostatku eksperata i ekspertica koji/e sa sigurnošću mogu komentarisati pojave u ovoj oblasti, ali i o značaju nevladinih organizacija koje se bore i zalažu za zaštitu okoliša. Predavači su studente/ice upoznali sa novim terminima poput „klimatske izbjeglice“, što bi najjednostavnije objašnjeno označavalo migrante/ice iz područja poput Supsaharskog regiona, otočnih zemalja i određenih dijelova Azije jer se ta područja suočavaju sa klimatskim izazovima poput desertifikacije, poplava, miješanja morske vode sa čistom pitkom vodom, povećanje temperature i sl., zatim pojmom dekarbonizacije odnosno procesom smanjenja emisije CO2 u atmosferu.

Važno je naglasiti da je pripremljenost novinara i novinarki jedan od ključnih uvjeta za pravilno i uspješno medijsko izvještavanje, a naročito u oblasti o kojoj smo razgovarali na jučerašnjem treningu.

Studenti i studentice su dobili priliku da kreiraju članak o zaštiti okoliša kroz mentorsku podršku predavača koje ćemo objaviti na našoj web stranici, zato stay tuned.

Pin It on Pinterest

Share This