Event Details

This event is running from 16 Oktobar 2020 until 16 Oktobar 2050. It is next occurring on 16.10.2024

  • Categories:
  • Upcoming Dates:

Ovogodišnji Svjetski dan hrane se obilježava pod sloganom:

Rasti, hraniti, održavati. Zajedno.

Pandemija uzrokovana COVIDOM-19 je u velikoj mjeri utjecala na stvari koje smo posebno njegovali i koje su nam predstavljale osnovne potrebe. Počeli smo zahvaljivati na stvarima koje smo uzimali zdravo za gotovo, a jedna od njih je hrana.

Hrana je osnova života i temelj naših kultura i zajednica. Pristup sigurnoj i nutritivno bogatoj hrani je i biće neophodan odgovor na pandemiju COVID-19, posebno za siromašne i ranjive zajednice, koje su najviše pogođene budući da je virus rezultovalo ekonomskim poteškoćama.

U ovakvim momentima, još je važnije prepoznati potrebe i pružiti podršku našim „herojima hrane“ – farmerima/cama i radnicima/ama u prehrambenoj industriji – koji se brinu da hrana nađe put do potrošaća i u teškim vremenima krize uzrokovane COVIDOM-19.

Vrijeme za bolju izgradnju/podršku!

U posljednoj deceniji svijet je napravio značajan napredak kada je u pitanju unapređenje agrikulturne produktivnosti. Iako sada proizvodimo više hrane nego je dovoljno, naš hranidbeni sistem je van ravnoteže. Glad, gojaznost, uništavanje okoliša, smanjenje agro-biološkog diverziteta, nedostak i gubitci hrane, te nedostatak sigurnosti hranidbenog lanca, su samo neki problemi koji dovode do neravnoteže. Kako su države počele da usvajaju i implementiraju planove za oporavak od pandemije, pružila se prilika i za usvajanje inovativnih rješenja baziranih na naučnim dokazima, tako da mogu izgraditi sisteme potpore i unaprijediti hranidbeni sistem, učinivši ga otpornim na promjene.

Svjetski dan hrane poziva na globalnu solidarnost kako bi se pomoglo svim populacijama, a posebno najugroženijima, da se oporave od krize, te da prehrambeni sustavi postanu otporniji i robusniji kako bi mogli izdržati sve veće nestabilnosti i klimatske promjene, pružiti pristupačnu i održivu zdravu prehranu za sve i dostojan život za radnike/ce sistema prehrane. To će zahtijevati poboljšane šeme socijalne zaštite i nove mogućnosti koje se nude digitalizacijom i e-trgovinom, ali i održivije poljoprivredne prakse koje čuvaju prirodne resurse Zemlje, naše zdravlje i klimu.

Naša djela su naša budućnost!

Države, privatni sektor i civilno društvo moraju osigurati da naši prehrambeni sistemi uzgajaju raznovrsnu hranu kako bi zajedno nahranili sve veću populaciju i održali planetu.

Digitalne tehnologije su ključne za transformiranje načina na koji se hrana proizvodi, obrađuje, trguje i konzumira, kao i za izgradnju otpornijih i robusnijih sistema hrane. Tehnologije imaju potencijal da zatvore veliki digitalni jaz između razvijenih i zemalja u razvoju, gradova i ruralnih područja, muškaraca i žena, mladih i starih. Ali digitalizacija je daleka stvarnost za preko 3 milijarde ljudi u svijetu koji nemaju pristup internetu, od kojih većina živi u ruralnim i udaljenim područjima.

Nove tehnologije obećavaju revolucionarne promjene za male poljoprivrednike koji proizvode do 80% svjetske hrane. To uključuje satelitske snimke, daljinsko očitavanje, mobilne i blok-lance aplikacije s potencijalom da optimiziraju lance hrane, povećaju pristup hranjivoj hrani, smanje gubitak hrane i otpada, poboljšaju upravljanje vodom, bore se protiv štetočina i bolesti, nadgledaju šume ili pripremaju farmere/ice za katastrofe. Intenzivna obuka za unapređenje digitalnih vještina poljoprivrednika/ca i davanje glasa njihovim potrebama i idejama bit će od ključne važnosti, kao i poticaji za proizvodnju hranjive i raznolike hrane.

Budimo zahvalni, cijenimo hranu koju imamo i trudimo se da je ne bacamo.

Izvor : http://www.fao.org/world-food-day/themes/en/

Pin It on Pinterest

Share This