Event Details

  • Date:
  • Categories:

Poznato je da najsjeverniji  dijelovi planete bivaju okovani ledom tokom cijele godine. Naučnici i naučnice posvećeni istraživanju ovih prostora su odlučili da jedan dan posvete obilježavanju stanovnika tih krajeva – polarnih medvjeda. Tokom svojih istraživanja stručnjaci/kinje su čuli mnoge mitove o „bijelim divovima“, a u nastavku možete pročitati koji su to najčešći mitovi.

Mit 1: Polarni medvjed pokriva nos

Doktor Ian Stirling i nekoliko pomoćnika koristili su teleskope kako bi posmatrali nesmetane polarne medvjede kako love tuljane na kanadskom Visokom Arktiku – 24 sata dnevno, par tjedana svake godine, tokom nekoliko godina.

Oni su dokumentirali detalje o stotinama lovova, a nikada nije viđen medvjed koji je stavljao šapu na nos dok je vrebao tuljana. Niti su, prema našim saznanjima, drugi biolozi tokom posmatranja polarnih medvjeda ikad primijetili ovo ponašanje. Zamislite samo kako medvjed može hodati, puzati ili vrebati na tri noge držeći šapu preko nosa duže vrijeme, jer većina lovi na morskom ledenom pokrivaču između 50 i 200 metara (165 – 656 stopa).

Mit 2: Polarni medvjedi su “lijevo šapani”

Ne postoje dokazi koji podupiru ideju da su svi veliki bijeli medvjedi ostavljeni na nogama. Naučnici koji promatraju životinje nisu primijetili sklonost. U stvari, čini se da polarni medvjedi jednako koriste desnu i lijevu šapu.

Mit 3: Polarni medvjedi koriste alate

Čini se da bijeli medvjedi ne koriste alate, uključujući blokove leda, kako bi ubili svoj plijen. Znanstvenik Ian Stirling vjeruje da se ovaj mit pojavio nakon što su promatrači primijetili da, nakon što nije uspio uhvatiti tuljana, frustrirani polarni medvjed može udarati snijeg, šamarati zemlju ili bacati komade leda.

Mit 4: Šuplja kosa polarnog medvjeda provodi UV svjetlost

Šuplje dlake polarnog medvjeda ne provode ultraljubičastu svjetlost na njegovu crnu kožu. Ovu teoriju je testirao i opovrgnuo fizičar Daniel Koon.

Mit 5: Orke plijene polarne medvjede

Naučnik Ian Stirling priznaje da je, iako orka možda ima priliku napasti medvjeda nasukanog na ostatku leda ili dok pliva u otvorenoj vodi, krajnje malo vjerovatno. Do danas nema prijavljenih niti dokumentiranih slučajeva takve grabežljivosti ili pokušaja.

Mit 6: Polarni medvjedi žive i na sjevernom i na južnom polu

Polarni medvjedi žive samo u arktičkim područjima na sjevernoj hemisferi – ne i na Antarktiku, koji je na južnoj hemisferi. Ljudi često vide ilustracije pingvina i polarnih medvjeda, ali to se zapravo nikada ne bi moglo dogoditi u divljini. Zapravo, riječ „Arktik“ dolazi od grčke riječi za „medvjed“, a „Antarktik“ dolazi od grčke, što znači „suprotno od Arktika“ ili „suprotno od medvjeda“.

Usljed ugroženosti planete Zemlje globalnim zagrijavanjima i prijetnjama ekološke katastrofe na područjima staništa, populacije polarnih medvjeda se smatraju ugroženim. Tako da stručnjaci iz oblasti ekologije i zaštite okoliša svojim trudom na globalnom nivou nastoje očuvati i staništa ovih „bijelih divova“.

Izvor : https://polarbearsinternational.org/polar-bears/myth-busters/

Pin It on Pinterest

Share This