Čujemo li eko alarm nad prirodom Bosne i Hercegovine?

Dok šetamo šumom, uživamo u žuboru rijeka i potočića, cvrkutu ptica i šupkanju gmizavaca i insekata ponekad ne čujemo glas prirode koji nas poziva na borbu da zaštitimo upravo tu ljepotu u kojoj uživamo. Eko alarm prirode BiH se odavno uključio, a organizacije poput Novog vala iz Blagaja su se odazvale njegovom pozivu.

I prije uključivanja u projekat „Misli o prirodi“ kao rukovodeća organizacija Eko huba Blagaj, Novi val je napravio nekoliko zaista impresivnih projekata za prirodu Bosne i Hercegovine.

Pored mnogobrojnih edukacijskih i turističkih programa i projekata moramo izdvojiti nevjerovatno bitne projekte za zaštitu i reintrodukciju bjeloglavog supa (lat. Gyps fulvus) na teritoriji BiH. Nama je svima zasigurno poznato koliko su lešinarske vrste ptica potrebne za normalno funkcionisanje ekosistema, pogotovo sada kada smo i sami svjedoci različitih vrsta epidemija i pandemija. Zbog toga je sasvim i prikladan naziv njihovog projekta „Reintrodukcija bjeloglavih supova u Bosnu i Hercegovinu – Čistači prirode smanjenje zaraze u prirodi”.

Kako nam Adnan kaže: “Generalno smo ponosni na sve projekte jer su vrlo bitni za lokalnu zajednicu, ali evo možemo navesti projekte kao što je Reintrodukcija bjeloglavih supova u Bosni i Hercegovini koji je jedan od najkompleksinijih projekata koji je ikad urađen u Bosni i Hercegovini i naravno, Eko HUB Blagaj gdje radimo sa 5 lokalnih zajednica i imamo odličnu komunikaciju i saradnju.”.

Ali i pored uspješnosti njihovih projekata, ono što ih posebno raduje jeste sve veća involviranost građana i građanki kroz različite aktivnosti.

„Novi val ima veliki broj volontera na području loklanih zajednica gdje djelujemo ali i na području cijele Bosne i Hercegovine. Naši projekti se većinom baziraju na rješavanje ekoloških, edukacionih i socioekonomskih problema u lokalnim zajednicama, tako da su građani uvijek direktno ili indirektno uključeni u naše aktivnosti. Nakon 21 godinu postojanja građani su prepoznali Novi val kao partnere i na sve načine pokušavamo da ih uključimo u sve naše aktivnosti.”

Nadamo se da će i vas ova inspirativna Adnanova priča ponukati da zajedno sa Novim valom zaplivate na eko valu koji donosi promjene društvene eko svijesti i odgovornosti prema zaštiti i brizi o prirodi.

Pin It on Pinterest

Share This