Zbog ugrožavanja rijeke Sanice nadležni prebacuju odgovornost jedni na druge

11. dec, 2023

Priča oko rijeke Sanice i izgradnje obaloutvrda ide sve dalje i dalje. U nastojanju da očuvamo ovaj vitalni ekosistem, obratili smo se Federalnom ministarstvu prostornog uređenja, Općini Ključ i Agenciji za vodno područje Save, stranama koje su uključene u ovaj devastirajući čin, s nizom pitanja tražeći odgovore i jasno objašnjenje njihovih uloga u ovom događaju.

Nakon Agencije za vodno područje Save i Općine Ključ, odgovore na naša pitanja šta se (g)radi i ko (g)radi na obalama ovog divnog bosanskohercegovačkog bisera, dobili smo i iz resornog ministarstva.

Situacija se dodatno zakomplikovala, jer smo dobili proturječne informacije od različitih instanci. Podsjećamo, Agencija za vodno područje Save tvrdi da nije pokrenula inicijativu za izgradnju obaloutvrda duž rijeke Sanice, a Federalno ministarstvo prostornog uređenja tvrdi suprotno, implicirajući da je upravo Agencija bila pokretač ovog projekta.

“Ovo federalno ministarstvo ističe da je u dosadašnjem postupku izvršilo sve što je bilo u njegovoj nadležnosti, a da su sva daljnja postupanja u smislu nadzora, kao i izricanja mjera u konkretnom predmetu, u nadležnosti inspekcijskih organa. U dijelu koji se odnosi na inicijativu da se izmijeni Uredba o određivanju zahvata u prostoru i građevina za koje Federalno ministarstvo prostornog uređenja izdaje urbanističku saglasnost i/ili lokacijsku informaciju, navodimo da je ovo federalno ministarstvo predmetnu Uredbu izmijenilo na inicijativu Agencije za vodno područje rijeke Sava, a sve u cilju efikasnijeg, bržeg i učinkovitijeg djelovanja kantonalnih organa u cilju ishodavanja akata o građenju, kao i zbog nedovoljne kapacitiranosti ovog federalnog ministarstva. Ovo federalno ministarstvo ni u kom slučaju ne zagovara nelegalnu gradnju i uništavanje prirodnih resursa, ali smatramo da će kantoni i općine na kvalitetniji način raspolagati prirodnim resursima, voditi maksimalnu brigu o očuvanju istih, te moći blagovremeno opažati i utvrditi eventualne zloupotrebe nad istim”.

Ova izjava potiče sumnje da Agencija namjerno pokušava prikriti svoje koruptivne i ilegalne postupke. Postavlja se pitanje zašto bi Agencija negirala svoju umiješanost, sugerišući da je

Federalno ministarstvo prostornog uređenja poduzelo korake uz podršku Vlade Federacije Bosne i Hercegovine da izglasa Uredbu koja bi izgradnju obaloutvrda retroaktivno ozakonila.

Sljedeći korak u našoj potrazi za istinom je upućivanje pitanja Vladi Federacije Bosne i Hercegovine i Federalnoj upravi za inspekcijske poslove. Zanima nas zašto je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine podržala ovakvu Uredbu i je li ista osmišljena kako bi pogodovala Agenciji, dajući joj slobodu uništavanja drugih rijeka? Također, pitamo se zašto Federalna uprava za inspekcijske poslove ne poduzima adekvatne korake kažnjavanja odgovornih za ovaj ekocid.

Aarhus centar u BiH uz podršku lokalnog stanovništva i udruženja, nastavlja  se zalagati za zaštitu rijeke Sanice i drugih prirodnih resursa, tražeći istinu i pravdu za našu zajednicu. Pozivamo sve relevantne institucije da transparentno djeluju i odgovore na naša pitanja kako bismo zaustavili daljnje degradiranje našeg okoliša.

Kontakt:

Lajla Ćesko, PR projekta Prekini lanac korupcije: “Zaštitimo rijeke”

e-mail: lajla.cesko@aarhusbih.ba

Saopćenje je rađeno u okviru projekta Prekini lanac korupcije:“Zaštitimo rijeke!” koji je dio šireg programa “Podrška građanima u borbi protiv korupcije” implementiranog od strane CCI uz finansijsku podršku USAID”. Sadržaj saopćenja je isključiva odgovornost Resursnog Aarhus centra i ne mora nužno održavati stavove USAID-a ili Vlade Sjedinjenih Američkih Država.

Izvor: aarhus.ba

Pin It on Pinterest

Share This