Zaustavljen projekat spalionice opasnog otpada u Zvorniku

06. aug, 2020

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske odbilo je zahtjev firme MEDIC OTP za izgradnju spalionice opasnog otpada u Zvorniku, prenosi Centar za životnu sredinu. Ministarstvo je ovu odluku donijelo nakon utvrđenih nedostataka koji projekat čine neosnovanim za nastavak procedure.

Glavni razlog odbijanja, kako saopštavaju iz Centra za životnu sredinu, jeste predviđena lokacija spalionice u naselju Karakaj sa 2.828 stanovnika. U neposrednoj blizini lokacije predviđene za izgradnju spalionice nalazi se fabrika glinice “Alumina” sa vrtićem, nekoliko privrednih subjekata, stambene kuće, škola i benzinska pumpa.

Veliki broj udruženja, pojedinaca i stručnjaka, uključujući Centar za životnu sredinu, Sportsko ribolovno udruženje “Bistro” i Planinarsko ekološko društvo “Korak”,  uputilo je ranije primjedbe Ministarsvu na pomenuti projekat. Zadovoljni su odlukom.

Centar za životnu sredinu od početka je pratio razvoj situacije vezano za ovaj projekat, a predstavnici organizacije su iznijeli i primjedbe na projekat na javnoj raspravi koja je održana u martu u Zvorniku.

Investitor MEDIC OTP je u decembru 2019. podnio zahtjev za odobravanje Studije uticaja na životnu sredinu za projekat postrojenja za termički tretman opasnog otpada u naselju Karakaj u gradu Zvorniku koja je stavljena na javni uvid od 31. januara do 31. marta ove godine, kada je održana javna rasprava u Opštini Zvornik. Na javnoj raspravi je izražena zabrinutost za opravdanost navedenog projekta i postavljen je veliki broj pitanja od kojih većina nije razriješena, jer sam investitor nije prisustvovao raspravi.

Pored brojnih organizacija i uduženja iz civilnog sektora, komentare na Studiju su dostavili Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS, Ministartstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Republički zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske kao i Grad Zvornik te dvije mjesne zajednice. Pored toga, priloženi su rezultati ankete Gradske uprave Zvornik gdje je veliki broj građana iskazao nezadovoljstvo, što predstavlja pozitivan primjer djelovanja stručne javnosti koja se iskoristila svoju ekspetizu, ali i djelovanja lokalnog stanovništa koje se uključilo u ovaj proces.

Pin It on Pinterest

Share This