Zašto su kombinovani travnjaci najbolja opcija

20. maj, 2024

Trava, djetelina i začinsko bilje osnova su poljoprivrede na mnogim mjestima, a travnjaci čine veliku količinu poljoprivrednog zemljišta. Mnogi od ovih travnjaka su nepogodni za ratarsku proizvodnju, ali su kritični za proizvodnju mliječnih proizvoda i mesa.

Za razliku od šuma, koje su dobro poznate po svojim ekosistemskim uslugama kao što su proizvodnja drveta, upravljanje vodama, regulacija klime i rekreacija, travnjaci se ponekad zanemaruju uprkos svom ekološkom značaju. Travnjaci su neophodni za proizvodnju hrane, skladištenje ugljika, biodiverzitet, izbjegavanje erozije i slikovite vidike koji privlače planinare i posjetitelje.

Nedavna studija koju su sproveli stručnjaci s ETH Zurich ispitala je nekoliko strategija uzgoja na travnjacima kako bi otkrili koje su najprikladnije za poboljšanje usluga ekosistema. Istraživanjem je ispitano 90 stalnih travnjaka na više od 30 farmi. Istraživači su razmotrili tri poljoprivredne prakse: đubrenje (gnojenje naspram neđubrenog travnjaka u zonama razvoja biodiverziteta), vrstu upotrebe (livada ili pašnjak) i sistem poljoprivrede (konvencionalni ili organski).

Istraživači su procijenili tlo i biljne populacije u travnatim područjima, klasifikujući usluge ekosistema u tri kategorije: usluge obezbjeđenja, usluge regulacije i kulturne usluge.

Studija je pokazala da su poljoprivredne metode imale veliki utjecaj na brojne funkcije ekosistema. Međutim, nijedan poljoprivredni stil ne nudi sve funkcije ekosistema. Ekstenzivna poljoprivreda bez đubriva, kao što su poluprirodni pašnjaci i livade, poboljšava biodiverzitet, zaštitu tla i estetiku krajolika, istovremeno smanjujući količinu i kvalitetu proizvodnje stočne hrane za farmere.

Postoje kompromisi između različitih usluga. Pašnjaci su raznovrsniji u pogledu biljnih vrsta, daju kvalitetniju stočnu hranu, a vizuelno su ugodni zbog prisustva životinja na ispaši. Livade, koje se često kose, a ne pasu, stvaraju više stočne hrane i odlikuje ih raznolikost biljaka u cvatu, posebno kada nisu oprašene.

Iznenađujuće, organska poljoprivreda je imala samo malo bolji utjecaj na usluge ekosistema od konvencionalne poljoprivrede. Ovo je najvjerovatnije jer su pristupi upravljanja slični, a oba mogu zahtijevati široku upotrebu. 

Za optimizaciju usluga ekosistema travnjaka potrebna je kombinacija poljoprivrednih tehnika, uključujući gnojene i negnođene površine, kao i livade i pašnjake. Ova metoda pravi kompromis između prednosti i nedostataka različitih pristupa upravljanja, garantujući nastavak raznovrsnog spektra usluga ekosistema.

Pin It on Pinterest

Share This