Zašto prvi dan proljeća ne obilježavamo uvijek na isti datum

20. mar, 2021

Iako se na prvi pogled kroz prozor ne bi reklo, uskoro nam dolazi proljeće, po mnogima jedno od najljepših godišnjih doba kada se cijela priroda budi i cvijeta. Kada smo u školi učili kretanje Zemlje uvijek se govorilo da na sjevernoj Zemljinoj polulopti,na kojoj se nalazi i BiH, proljeće nastupa 21.03. te da taj dan zovemo proljetna ravnodnevnica, kad i dan i noć traju 12h. Međutim, kako smo stariji primjetili smo da dolazak proljeća na 21.03. nije pravilo te da se često kaže da proljeće stigne 20.03.

Istina je, zapravo, da proljetna ravnodnevnica može da padne na bilo koji dan između 19.03. i 21.03. Razlog tome je što prvi dan proljeća, odnosno ravnodnevnica, zavisi od toga kada se Sunce nađe iznad ekvatora Zemlje.

Postoje dvije metode kojima se ovo mjeri: meteorološka i astronomska metoda.

Meteorološkom metodom se vode meteorolozi koji promatraju godišnja opadanja i rast temperature te stanje u atmosferi. Prema ovoj metodi, meteorološka sezona koordinira se prema kalendaru te svako godišnje doba traje tri mjeseca. Ovom metodom proljeće traje od 1.03. do 31. 05.

Druga metoda temelji se na astronomskim sezonama te se odnosi na položaj Zemljine orbite u odnosu na Sunce. Astronomski kalendar utvrđuje godišnja doba prema tome kada Zemljina rotacijska osa bude na 23,5 stepena u odnosu na Sunce. I prema ovoj metodi već  zadnjih nekoliko godina proljeće traje od 20.03. do 21.06.

Glavni „krivac“ za ovo je nesavršenost našeg kalendara i eliptičnost Zemljine putanje oko Sunca.

U našoj zemlji, prema Federalnom hidrometeorološkom zavodu proljeće stiže 20.03. u 10:38h.

Pin It on Pinterest

Share This