Vran Kamen: Biser Dinarskog Gorja

21. feb, 2024

U srcu Bosne i Hercegovine, daleko od glavnih magistralnih puteva, uspinje se planina Vranica, čuvarica priča i tajni koje često ostaju skrivene prolaznicima. Na visini od 1,902 metra nadmorske visine, Vran Kamen postaje epicentar raznih aktivnosti, od planinarenja do biciklizma, skijanja i duboko ukorijenjenih religijskih obreda. 

Vran Kamen je smješten u Dinarskom gorju na planini Vranici, a njegova prominencija od 38 metara čini ga impresivnim vrhom. Čak i naziv ovog vrha potiče iz zanimljive legende: Koliko se priča, poruka od velike važnosti za bitku njegovog naroda nosila se kroz putovanja kurira na konju. Kurir je naišao na zasjedu kod današnjeg Vran kamena, gdje su zahtijevali da preda poruku. Bez obzira na prijetnje vlastitog života, on je odlučio sačuvati svoju čast i integritet. Uz svog konja vranca, hrabro je skočio u provaliju, a prema pričama, vrh je kasnije dobio ime prema tom herojskom činu. 

Planina Vranica predstavlja pitomu planinu s brojnim pašnjacima, bogatom šumom i površinskim vodama. Na jednoj strani planine izvire rijeka Vrbas, dok se s druge strane nalaze rijeke koje se ulijevaju u Bosnu, uključujući rijeku Fojnicu. Znamenito Prokoško jezero dodatno obogaćuje pejzaž, privlačeći ljubitelje prirode i brdskog biciklizma. Okruženo planinskim vrhovima, ovo jezero je popularno odredište za ljude željne mira i tišine. Pored šetnji oko jezera, posjetitelji često koriste priliku za piknik i uživanje u spektakularnom pogledu na okolne vrhove i šumu.

Za sve ljubitelje sporta, Vran Kamen je idealna lokacija za planinare i bicikliste koje privlači svojom raznovrsnom topografijom i prekrasnim pejzažima. Staza koja vodi od Poljane odnosno ski centra Brusnica preko vrhova Matorac, Vran Kamen i Smiljeva kosa dočarava ljepotu ovog područja. Putovanje kroz ove prirodne ljepote pruža nezaboravno iskustvo u svim godišnjim dobima, uz naglasak na skijanje zimi. 

Vran Kamen nije samo odredište za ljubitelje aktivnosti na otvorenom, već i za one koji se dive endemičnoj flori i fauni. Ova planina skriva brojne biljne i životinjske vrste koje su prilagođene specifičnim uvjetima Dinarskog gorja. Tokom različitih godišnjih doba, posjetitelji mogu otkriti rijetke biljke i ptice koje čine ekosustav ovog planinskog kraja jedinstvenim.

Vran Kamen, osim svoje prirodne ljepote, igra važnu ulogu kao katoličko hodočasničko mjesto. Svake prve sedmice nakon blagdana sv. Ilije, fratri fojničkog franjevačkog samostana Duha Svetoga organiziraju malo hodočašće s čobanskom misom na Vran Kamenu. Iako je tradicija prekinuta 1973. godine, gvardijan fra Nikica Miličević obnovio je obred 1991. godine. Danas, unatoč nestanku čobana i stada ovaca, hodočašće privlači vjernike, planinare i zaljubljenike u prirodu.

Boravak na planini Vranica ne donosi samo užitak u prirodi, već pruža i brojne zdravstvene prednosti. Visinska klima, čist zrak i tišina okoline često se povezuju s poboljšanim zdravljem dišnog sistema, smanjenjem stresa i općim blagostanjem.

Posjet planini Vranica i vrhu Vran Kamen postaje iskustvo koje nadmašuje klasično istraživanje prirode, obuhvaćajući kulturnu, arheološku i zdravstvenu dimenziju. Ova planina predstavlja jedinstveno odredište koje nudi ne samo tjelesnu, već i duhovnu obnovu svojim posjetiocima.

Pin It on Pinterest

Share This