VOLONTIRANJE U SLUŽBI PRIRODE: Zdravija i bolja verzija sebe

11. jan, 2024

​Piše: Ena Osmanović, MA psihologije

Koliko često nam se svima javi pitanje svrhe, osjećaj preplavljenosti ili izoliranosti u ovim čudnim vremenima?

Reći ćemo u glas, sigurna sam – prečesto.

Kako bismo povratili svrhu, relaksirali se i bili ono što jesmo u svojoj prirodi – socijalna bića, najbolje što možemo učiniti jeste biti u službi prirode – volontirati.

Šta biste rekli na drugačiju ideju svrhe volontiranja – služba i u službi nas samih?

Nakon što smo naučili ili osvijestili na koje nam sve to načine priroda nesebično služi, vrijeme je da osvijestimo da nam priroda pomaže i onda kada smo mi u njenoj službi.

Naime, mnogobrojna istraživanja su pokazala da volontiranje ima višestruke benefite za nas:

  1. Usrećuje nas – jedno od novijih istraživanja, provedeno 2020. godine, pokazalo je da su volonteri izražavali veći osjećaj sreće i veće zadovoljstvo svojim životom te ocjenjivali svoje cjelokupno zdravlje boljim od osoba koje nisu volontirale. Razlog tome jeste što čin volontiranja u našem mozgu stimulira centar za nagrađivanje, koji potom luči hormone sreće: serotonin, dopamin i endorfin. To je razlog zašto se bez izuzetka osjećamo radosno i bolje raspoloženo nakon volontiranja.
  1. Jača nas u borbi protiv depresije – Osobe koje redovno volontiraju imaju manji rizik od razvijanja depresije. Misija nas kao volontera u prirodi čini da se osjećamo povezanim i važnim što su jaki alati u prevenciji depresije.
  2. Čuva naše pamćenje – Istraživanja pokazuju da osobe koje volontiraju u očuvanju prirode imaju manje šanse da razviju kognitivne poteškoće kao što su slabljenje sposobnosti pamćenja ili teža kognitivna stanja.
  3. Razvija samopouzdanje – Volontiranje je prilika za razvijanje samopouzdanja i samopoštovanja. Uloga volontera nam može dati osjećaj ponosa i identiteta. Spoznaja da činimo dobro po nešto ili nekog čini da osjećamo samopoštovanje jer imamo pozitivan utjecaj i kontrolu nad pozitivnim ishodom. Što se bolje osjećamo u pogledu na sebe i imamo pozitivniji pojam o sebi, veća je vjerovatnoća da ćemo imati pozitivan pogled i na svoj život i budućnost. Osjećati se važnim i potrebnim može učiniti čuda za naše cjelokupno samopouzdanje.
  4. Jača osjećaj svrhe – U trenucima kada se osjećamo izgubljeno, volontiranje nam može dati osjećaj svrhe. Posvećivanje vremena svrhovitom cilju može nam dati novi smjer i omogućiti nam da pronađemo smisao u nečemu ugodnom, korisnom i humanom.
  5. Razvija naše kompetencije i vještine – Kada je Nacionalni savjet za volonterske organizacije proveo anketu 2019. godine, otkrio je da je 74% zaposlenih koji volontiraju steklo više samopouzdanja, a 76% steklo je nove vještine – bilo da se radi o komunikaciji, saradnji, liderstvu ili praktičnim životnim vještinama, u odnosu na one koji nisu volontirali.
  6. Pruža osjećaj pripadnosti i jednakosti – Naime, u vremenu kada smo skloni poređenju sa drugima, njihovim životima, pozicijama, uspjesima, njihovim znanjem i imanjem, deindividualizacija u volontere, sve jednake, s istim ciljem, u jednoj koherentnoj grupi jača osjećaj pripadnosti i jednakosti. Okoliš pruža zajedničku svrhu svima neovisno o spolu, etničkoj pripadnosti, dobi, fizičkim i mentalnim sposobnostima, socioekonomskom statusu ili poznavanju eko-sistema.

Nadalje, naša služba prirodi vezana je za naše fizičko i mentalno dobro na više nivoa.

Priroda nas opskrbljuje hranom, pitkom vodom, ogrjevom i prirodnim tkaninama, svemu što nam svakodnevno čini ili upotpunjuje naš život. Na taj način volontiranjem osiguravamo si osjećaj sigurnosti na nivou osnovnih fizioloških potreba, osiguravamo pristup različitim resursima kao i zaštitu od prirodnih katastrofa.

Briga o prirodi kroz volontiranje i podizanje svijesti o eko sistemu podrazumijeva akcije s ciljem klimatske regulacije, regulacije lanca ishrane, očuvanja izvorske vode, očuvanja čistog vazduha, osiguranja dovoljne količine nutritivne hrane i skloništa a što nam sve čini uvjete života mogućim ili mnogo kvalitetnijim.

Dakle, bez obzira da li želite da se osjećate sretnije, svrsishodnije ili boljom verzijom sebe na privatnom i poslovnom planu, ekološko volontiranje pomaže i više od prvobitne mu svrhe – službe našoj nam domovini planeti.

Pin It on Pinterest

Share This