Volonteri “Vilenskih vrela” i “Mladih aktivista Kneževa” uređivali stazu u kanjonu Cvrcke

31. jul, 2020

U sklopu projekta “Valorizacija, zaštita i promocija posebnih rezervata i parkova prirode Kneževa, članova Planinarskog društva „Vilenska vrela“, zajedno sa „Mladim aktivistima Kneževa“ organizovali su uređenje staze duž kanjona rijeke Cvrcka.

Akcija, u kojoj je učestvovalo dvadesetak volonetra, podrazumijevala je čišćenje i krčenje kružne pristupne planinske staze, iskopavanje, te zaravnavanje i proširenje staze na pojedinim mjestima kako bi ona bila bezbjedna za hodanje.

Staza je uređena u dužini od oko 14 kilometara, odnosno od zaseoka Hrvaćani, duž kanjona Cvrcka, vodopada Vilenskih vrela, pa sve do izlaza u zaseoku donji Tepići.

Aktivnosti su podrazumjevale i markiranje, odnosno postavljanje putokaza, kao i planinarskih znakova koji daju lakšu orjentaciju na stazi.

Ovo je prva terenska faza u sklopu realizacije projekta „Valorizacija, zaštita i promocija posebnih rezervata i parkova prirode Kneževa“, koji realizuje Planinarsko društvo „Vilenska vrela“ Kneževo u partnerstvu sa Udruženjem Mladi aktivisti Kneževo.

Prilikom sprovođenja akcije oranizatori su za sve učesnike obezbjedili hranu, osvježenje, alat, ali i poštovanje svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera.

Naredni koraci u sklopu terenskih aktivnosti su postavljanje dodatnih rukohvata za bezbjednije kretanje navedenom stazom, te pošljunčavanje pojedinih djelova staze i postavlje info tabli sa mapom kretanja.

Pin It on Pinterest

Share This