Uticaj moderne tehnologije na okoliš

16. jun, 2023

Živimo u doba intenzivnog tempa, u kojem tehnologija napreduje nevjerojatnom brzinom. Tehnološke inovacije su promijenile naš način života i omogućile nam da budemo povezaniji, produktivniji i informiraniji nego ikad prije. Neke od prednosti moderne tehnologije su što nam omogućuje bržu i učinkovitiju komunikaciju. Mobilni telefoni, internetske platforme, društvene mreže i e-pošta omogućuju nam da lako održavamo kontakt s obitelji, prijateljima i kolegama, bez obzira na udaljenost. Osim toga internet nam pruža nevjerojatan pristup informacijama. Možemo istraživati teme, čitati vijesti, gledati edukativne sadržaje i učiti nove vještine putem online tečajeva. Informacije su nam uvijek dostupne na dohvat ruke.

Iako tehnološki napredak donosi brojne prednosti, ima i dosta negativnih strana kao što je ovisnost i prekomjerna upotreba, što može imati negativan utjecaj na naše mentalno zdravlje. Sve češći problem moderne tehnologije su i hakiranje, krađa identiteta i krađa podataka.


Napredak moderne tehnologije ima i jedan nedostatak koji vrlo često ostaje zanemaren, a to je utjecaj tehnologije na okoliš. Brzi razvoj tehnologije dovodi do čestog izbacivanja novih uređaja na tržište, što rezultira povećanjem količine elektroničkog otpada. Otpadni elektronički uređaji sadrže opasne tvari poput olova i žive koji mogu onečistiti okoliš ako se pravilno ne recikliraju. Proizvodnja tehnoloških uređaja zahtjeva velike količine sirovina poput metala, rijetkih zemljišta i minerala. Njihova eksploatacija može dovesti do iscrpljivanja prirodnih resursa i degradacije okoliša. Razvoj infrastrukture za tehnologiju, poput izgradnje elektrana, rudnika ili telekomunikacijskih mreža, može rezultirati uništavanjem prirodnih staništa, krčenjem šuma i gubitkom bioraznolikosti.

Postavlja se pitanje, je li moguće daljnim razvojem tehnologije spriječiti onečišćenje okoliša?

Da, moguće je smanjiti ili čak spriječiti onečišćenje okoliša. Ako smo zadnjih desetljeća toliko napredovali u razvoju tehnologije taj napredak tehnologije omogućuje  i razvoj inovativnih rješenja koja su učinkovitija i manje štetna za okoliš. Postoji niz primjera gdje je razvoj tehnologije doprinjeo smanjenju onečišćenja okoliša kao što su: solarne i vjetroelektrane, recikliranje i ponovna upotreba materijala, električna vozila…Možemo primijetiti  da zadnjih godina raste svijest stanovništa o klimatskim promjenama i onečišćenju okoliša i da se polako počinje voditi briga o planeti Zemlji i tome kakvu ćemo je ostaviti budućim naraštajima.
Tehnologija ima mnoge prednosti i može nam pomoći u rješavanju tih problema. Pa zašto onda ne bismo iskoristili te prednosti još više i usmjerili ih ka potpunom spriječavanju onečišćenja okoliša.

Piše: Sanja Križanović

Napomena: Sadržaj je nastao kao rezultat dvodnevne edukacije za Građane/ke novinare/ke održane u maju 2023. godine.

Pin It on Pinterest

Share This