Ustupanjem fotografija Lukomira Sead Šašivarević doprinosi promociji bh. turizma

20. mar, 2024

SARAJEVO – U središtu interesovanja fotografa Seada Šašivarevića odavno je Lukomir, gdje tokom ljeta organizira školu fotografije na otvorenom. Svoje najbolje fotografije, tog sela na južnim obroncima Bjelašnice, spreman je ustupiti ustanovama, organizacijama i medijima kao doprinos razvoju i promociji turizma u Bosni i Hercegovini, piše Fena.

Na svom Facebook profilu i Instagramu (bez_dan), Šašivarević na taj način još jednom zahvaljuje za iskustva što ih je stekao za boravka u Lukomiru. Neke od fotografija priložio je već u svom postu, uz napomenu da će zainteresirani nakon potpisivanja sporazuma o licenciranju imati pristup folderu sa više od 60 fotografija.

Kako je ranije kazao u razgovoru za Fenu, Lukomir je na prvi pogled ukrao njegovo srce. Misli da se ta ljubav neće promijeniti, sve dok je živ, ali i upozorava da tradicija i kultura bjelašničkih sela iščezava.

– Zabilježiti je fotografijom, dokumentom i prenijeti što većem broju ljudi širom svijeta, način je na koji sam ja vidio i želim tu baštinu dugotrajno očuvati od zaborava i zaštititi. Jednog dana kad nas, koji svjedočimo ove trenutke, više ne bude ostat će zabilježene te divne priče jednog vremena i bogate tradicije – kazao je.

Lukomir je naseljeno mjesto u općini Konjic. To planinsko selo nalazi se na južnim obroncima Bjelašnice, na 1.495 metara nadmorske visine, što ga čini najvišim naseljenim mjestom Bosne i Hercegovine.

Sead Šašivarević uživa u fotografisanju prirodnih blaga Bosne i Hercegovine. Njegove fotografije uvrštene su u Monografiju grada Sarajeva, autor je i fotografije rijeke Cvrcke koja je putem društvenih mreža korištena u apelu Leonarda di Capria za očuvanje bh. rijeka. Šašivarevićeva fotografija Lukomira odabrana je 2020. godine za poštansku marku BH Pošte, za Svjetski dan turizma.

Najavljuje i osnivanje udruženja građana “Obećana zemlja” radi podizanja ekološke svijesti kod djece. Prvi projekt tog udruženja, “Vitezovi Obećane Zemlje”, imat će za cilj ekološko osvješćivanje i podučavanje najmlađih o potrebi očuvanja prirode, tla i vode.

dnevni.ba

Pin It on Pinterest

Share This