Ugrožene životinje u BiH zaštićene samo na papiru

24. jun, 2022

 

Prije nego što se našao na puškometu krivolovaca, medvjed Maglić je za nešto više od mjesec dana prešao cijelu Zelengoru i posjetio sva jezera na toj bosanskohercegovačkoj planini.

Putešestvije ovog mrkog medvjeda, poznate zahvaljujući tome što je nosio ogrlicu za telemetrijsko praćanje, zaustavljene su u lovištu u Gacku, na jugoistoku BiH, gdje je ustrijeljen.

Interventni tim za krupne zvijeri bh. entiteta Republika Srpska objavio je 20. juna da je putem aplikacije informiran da je Maglićevo kretanje zaustavljeno.

“Otišli smo na teren i pronašli presječenu ogrlicu, a kilometar i pol dalje i odstrijeljenog medvjeda. Bila je to zdrava životinja u punoj snazi koja je tek trebala da se razvije u pravog velikog mrkog medvjeda”, kaže za RSE Bojan Paprica iz Interventnog tima.

Mrki medvjed je u Evropi zaštićena vrsta kojoj prijeti izumiranje. Nalazi se, također, na crvenim listama zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta na nivou bh. entiteta Federacija BiH i Republika Srpska.

Mjesec dana sa ogrlicom prije krivolova

Petogodišnji medvjed Maglić, nazvan po najvišoj planini u BiH, nosio je ogrlicu za praćenje tek nešto više od mjesec dana prije nego što je upucan u lovištu kojim upravlja Nacionalni park “Sutjeska”.

Interventni tim je obavijestio policiju i nadležno tužilaštvo. U tom timu, također, tvrde da ima određenih rezultata u policijskoj istrazi, ali konkretni detalji još nisu objavljeni.

Zakoni u BiH u ovakvim slučajevima predviđaju novčane kazne do 20.000 maraka (oko 10.000 eura), uključujući i kazneno gonjenje odgovornih.

 

Izvor:

Radio Slobodna Evropa

Pin It on Pinterest

Share This