Udruženje EduEkos: mjesto gdje ekološka svijest se uči od malih nogu

20. maj, 2024

Na adresi Trg Heroja 11 u Sarajevu, svake subote u 12 sati dešava se nešto sasvim posebno. Učiteljica Amela Ahmethodžić okuplja grupu vrijedne dječice kako bi im pružila dragocijeno znanje koje će ih formirati u društveno odgovorne pojedince. Riječ je o udruženju EduEkos, čiji su osnivači Amela Ahmethodžić, Samir Čatović i Salko Križevac, inspirisani savremenim idejama o odgoju djece, odlučili razviti ovaj jedinstveni program. 

Od svog osnutka 2023. godine, udruženje EduEkos je fokusirano na podršku razvoju djece i mladih kroz raznovrsne  programe i aktivnosti. Jedan od ključnih programa udruženja je edukacija djece i mladih, obuhvatajući različite oblasti, uključujući ekologiju. Od oktobra prethodne godine, EduEkos organizira ekološko-kreativne radionice za djecu uzrasta od 6 do 11 godina. Na ovim radionicama, djeca imaju priliku upoznati se s ključnim konceptima očuvanja životne sredine i razviti svoju kreativnost kroz raznolike aktivnosti, uključujući sport, kuhanje, i izrađivanje predmeta od recikliranih materijala. Samir Čatović, profesor tjelesnog, je zaslužan za sve aktivnosti vezane za sport, dok Salko Križevac, profesor tehničke kulture, koji se bavi STEM oblastima pomaže pri pripremi učenika za konferencije i takmičenja. Kako je naglasak na održivosti, djeca se uče da im za zabavu nisu potrebne skupe igračke; za izradu sopstvenih potrebno je samo malo mašte i dobre volje. 

Sve ostatke materijala koje bi inače bacili poslije izrade predmeta čuvaju za buduće radionice. Na taj način djeca se uče ekološkoj svijesti, 

**Amela navodi kako živi za ekologiju i rad s djecom, stoga ova radionica je spoj najboljeg iz oba svijeta. Nezadovoljna trenutnim stanjem u školskom sistemu, vodi se uvjerenjem da bi škola trebala biti obrazovna i odgojna ustanova, a odgojni aspekt se polako gubi. Amela stoga izdvaja svoje slobodno vrijeme vikendom kako bi bila aktivan sudionik u promjeni na bolje. Ono što se voli nije ni teško, a ljubav ove učiteljice prema prirodi je potaknula niz pozitivnih navika koje djeca implementiraju u svoju svakodnevnu rutinu, i na taj način inspirišu svoje vršnjake ali i roditelje da budu ekološki svjesniji. 

Primjetno je visoko zadovoljstvo djece i roditelja radionicom, što dodatno inspirira organizatore da nastave slične aktivnosti. Mirsada Demir, majka jedne učesnice programa, izjavila je kako njezina kćerka svaki vikend željno isčekuje druženje u Edu Ekosu, i kako se uvijek trudi poraniti na zakazani termin. Ostala djeca su naglasila kako sve što nauče na radionicama primjenjuju kod kuće, i pokazuju svojim vršnjacima u školi. 

Pored radionica za malu raju organizovanih vikendom, EduEkos program je zaživio i u nekoliko osnovnih škola u Sarajevu. U skorije vrijeme, Udruženje EduEkos je uspješno realiziralo značajan projekat nazvan “Živi ekološki, priroda moli”, koji je dobio podršku Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke. Projekat je uključio tri sarajevske osnovne škole, vrtić Srećica te dvije škole iz Hercegovine. Na raspisani konkurs se prijavio velik broj djece, a najbolji radovi su nagrađeni novčanim iznosima u tri kategorije. Osim toga, sve škole sudionice su dobile po 6 sadnica voća, doprinoseći podizanju svijesti o važnosti očuvanja prirode među mladima. Iz ovog primjera rezultati su jasno vidljivi. U samo kratom vremenu, udruženje je potaknulo niz pozitivnih promjena u osnovnim školama. 

Udruženje EduEkos nastavlja sa svojim misijom da kroz edukaciju, sport i ekologiju doprinese razvoju djece i mladih, te očuvanju životne sredine. Članstvo u EduEkos vikend radionice je otvoreno za svu djecu uzrasta od 6 do 11 godina, putem prijave na Facebook stranici EduEkos. 

 Sanela Mulaosmanović – učiteljica OŠ Aleksa Šantić.

Osnovne škole i vrtić – Amela 

“Voljela bih kada bi svi kosrisno iskorištavali svoje vrijeme. Da se odmaknemo od tehnologije poput mobitela i računara, i vratimo u prriodu. Postoji more ideja samo je potreban neko ko će ih sprovesti u djelo.”

Budućnost:

Naš cilj je da proširimo svoj domet na više škola, čak i van Kantona Sarajevo. Radionice su samo prvi korak, nadamo se realizaciji još uspješnih projekata. 

Pin It on Pinterest

Share This