U vanrednim okolnostima uspješno okončana obuka 36 škola uključenih u program Eko škola

29. jan, 2021

Danas, 29. januara 2021. godine održana je četvrta radionica za osam škola koje pripadaju Eko HUBovima Maglaj i Zenica. Radionica je prvog dana bila fokusirana na prezentiranje Priručnika za implamentaciju Certifikacijskog mehanizma Eko škola u BiH, kako ga koristiti, uvod u osnovne tematske oblasti otpad, energija i voda te različite primjere neophodnih alata za implementiranje samog Akcionog eko plana. Predstavnici/ice škola su imali/e priliku da se upoznaju da radom naših partnerskih Eko HUBova iz Maglaja i Zenice kao i mogućnostima saradnje s njima. Drugog dana radionice predstavnicima/icama škola predstavljen je način i mogućnosti kreiranja Akcionog eko plana škole poslije čega su škole u grupnom radu započele kreirati svoje planove. Tokom prezentiranja kreiranih Akcionih eko planova škole su pokazale zainteresiranost, znanje i kreativnost za pozitivnim promjenama u svojim školama. Škole koje su uzele učešće u ovoj obuci su: JU OŠ „Meša Selimović“ Zenica, JU Gimnazija „Edhem Mulabdić“ Maglaj, JU Mješovita srednja škola “Stjepana Radića” Usora, JU Druga osnovna škola Zavidovići, JU Gimnazija „Visoko“, JU OŠ „Mak Dizdar“ Zenica, JU Srednja mješovita škola „Žepče“, JU Srednja tehnička škola Tešanj.

Ovom radionicom zaokružen je prvi krug obuke svih 36 škola uključenih u program Eko škola projekta „Misli o prirodi!“ čiji je cilj uključiti očuvanje okoliša/životne sredine na principima održivog razvoja u rad odgojno-obrazovnih institucija u BiH, preko implementacije aktivnosti koje će uvesti vidljive promjene stavova i ponašanja u svakodnevnom životu i radu učenika/ica i uposlenika/ica škole, ali i šire društvene zajednice.

Tokom četiri radionice iz 36 škola i 9 Eko HUBova obuku je prošlo 110 osoba u periodu decembar 2020/januar 2021. godine. Već naredne sedmice nastavljamo sa novom podrškom našim školama ali i svim drugim zainteresiranim prosvjetnim radnicima/icama bez obzira u kojoj školi rade gdje ćemo 4. februara prezentirati još jedan koristan alat za odgoj i obrazovanje budućih generacija u polju zaštite okoliša, Priručnik za osnovne i srednje škole u BiH – Ekoškologija. Ukoliko se još niste prijavili, a zainteresirani ste, to možete uraditi najkasnije do utorka 02.02.2021. godine do 11:00 sati putem sljedećeg linka: http://bit.ly/3bHL5Hm.

Pin It on Pinterest

Share This