U Neumu viđeno jato delfina kako plivaju Jadranskim morem

05. jul, 2022

U Neumu su jutros viđena četiri delfina kako plivaju Jadranskim morem, što je brojne turiste koji su ih vidjeli, kao i građane jedinog bh. grada na moru iznenadilo s obzirom na to da se njihova pojava veže za velike vode i da su rijetka pojava u bh. vodama.

Pojava delfina u Neumu je izazvala oduševljenje kod mnogih koji su ih nastojali fotografirati i snimiti svojim aparatima za trajna sjećanja, a čitatelji portala Klix.ba ovaj događaj su odlučili podijeliti sa javnosti.

Delfini žive u skupinama, poznatim po ljubaznosti i inteligenciji, a njihova pojava uvijek budi veliki interes promatrača.

Naučnici svjedoče da ovi ogromni vodeni sisari ne predstavljaju nikakvu prijetnju za čovjeka i nisu rijetki na Mediteranu, pa i u Jadranskom moru, ali se uglavnom drže pučine i gotovo nikad ne zalaze u male zalive, niti se približavaju obali.

Neki vjeruju da su se pojavili, zbog korona krize i smanjenja zagađenja mora, dok drugi smatraju kako je to evidentan pokazatelj klimatskih promjena.

Biolozi kažu da su izuzetno inteligentna bića, a njihova pojava u bosanskohercegovačkom moru bez sumnje je senzacija za mnoge turiste i građane koji su ih danas vidjeli i fotografirali u Jadranskom moru.

Biolog Pavle Spasojević iz Mostara za Klix.ba pojašnjava da se delfini kreću za plavom ribom i da ih je pojava veće količine te ribe dovela u neumski akvatorij što jeste zanimljivo, jer oni inače više vole boraviti u većim vodama, gdje imaju veće kanale i veću koncentraciju ribe.

“Oni će se u Neumu zadržati dok imaju hrane i dok ih neko ne uznemirava. Zaista ih je lijepo vidjeti u Neumu, ali upozoravam sve čitatelje da su delfini zakonom zaštićeni i da ih se ne treba uznemiravati, da se njihov boravak može promatrati iz daljine”, zaključio je Spasojević u razgovoru za Klix.ba.

 

Izvor:

klix.ba

Pin It on Pinterest

Share This