Svjetski dan zdravlja

07. apr, 2021

Svjetski dan zdravlja (WHD) se obilježava svakog 07.04., a pokrenut je kao inicijativa Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) kako bi se podigla svijest o zdravlju ljudi širom planete Zemlje. Ovaj datum je odabran za dan zdravlja, s obzirom da predstavlja i godišnjiicu osnivanja Svjetske zdravstvene organizacije. Bosna i Hercegovina kao članica SZO također obilježava ovaj dan.

U proteklih godinu dana bili smo svjedoci tome kako pandemija COVID-19 nejednako utiče na različite zajednice, a klimatske promjene dodatno ističu ove probleme. Mnoge zajednice nemaju adekvatne uslove za stanovanje ili pristup osnovnim uvjetima za život u koje spadaju pitka voda, čist zrak i sigurnost hrane.

Klimatske promjene i globalo zagrijavanje su u zadnjih nekoliko godina značajno uticali na zdravlje generalne populacije. Svjedoci smo da je u svijetu sve manje pitke vode i da se u većini država voda ne može piti sa česme. Zagađena voda, posebno u zemljama u razvoju, može da predstavlja ogroman problem i izvor mnogih zaraznih bolesti kod djece, ali i kod odraslih. S druge strane, nedostatak vode također može da ima negativan uticaj na zdravlje čovjeka, jer velike suše utiču na usjeve što za posljedicu kreira nedostatak hrane.  Iz SZO vjeruju da će do kraja 21.stoljeća, ovim tempom, klimatske promjene da povećaju broj posljedica uzrokovanih sušom.

Aerozagađanje postaje sve ozbiljniji problem i ima pogubne posljedice po zdravlje građana/ki, budući da zbog toga udišu mnoge štetne materije te to predstavlja uzrok mnogih respiratornih bolesti. Problem zagađenja zraka građani i građanke grada Sarajeva, Zenice i mnogih drugih bh.gradova su osjetili i na svojoj koži. Na primjer, Sarajevo već zadnje dvije godine svake zime nosi titulu najzagađenijeg grada na svijetu.

Ekstremno visoke temperature tokom ljeta mogu direktno da doprinesu smrti od kardiovaskularnih i respiratornih bolesti, naročito među starijom populacijom. Posljedice ekstremno visokih temperatura se također osjete i u Bosni i Hercegovini zbog toplotnih udara, kao što se desilo u 2012.godini. Toplotni udari  mogu dovesti do već spomenutih bolesti i dehidracije, ali isto tako mogu smanjiti nivo rijeke što dovodi do propasti usjeva te nedostatka hrane što u svojoj konačnici ima negativan efekat na zdravlje ljudi.

Često čujemo od svojih doktora i doktorica da nam za brže ozdravljenje preporučuju boravak u prirodi, s toga trebamo iskoristiti ovaj dan da podigemo svijest kako o zdravlju tako i o prirodi i uticaju klimatskih promjena na zdravlje. Ne smijemo zaboraviti da bez prirode nema ni zdravlja. Tema ovogodišnjeg WHD je „Gradimo zdraviji, pravedniji svijet“ i to je poruka koju uvijek treba da imamo na umu.

Izvori:

https://static1.squarespace.com/static/

https://www.gwp.org/

https://www.who.int/

https://www.who.int/campaigns/world-health-day/2021

https://www.business-standard.com/

 

Pin It on Pinterest

Share This