Svjetski dan tla

04. dec, 2020

Svjetski dan tla (WSD) održava se svake godine 5. decembra kao sredstvo za usmjeravanje pažnje na važnost zdravog tla i zagovaranje održivog upravljanja resursima tla.023

Međunarodni dan proslave tla preporučila je Međunarodna unija nauka o tlu (IUSS) 2002. godine. Pod vodstvom Kraljevine Tajland i u okviru Globalnog partnerstva za tlo, Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) je podržala formalno uspostavljanje WSD-a kao globalne platforme za podizanje svijesti o važnosti tla. Konferencija FAO jednoglasno je odobrila Svjetski dan tla u junu 2013. i zatražila njegovo službeno usvajanje na 68. Generalnoj skupštini Ujedinejnih nacija (UN). U decembru 2013. godine, Generalna skupština UN-a odgovorila je proglašavanjem 5. decembra 2014. godine prvim službenim Svjetskim danom tla.

Dan 5. decembar je izabran kao datum jer odgovara službenom rođendanu pokojnog Nj.V. Kralja Bhumibol Adulyadej-a, tajlandskog kralja, koji je bio jedan od glavnih zagovornika ove inicijative.

Biljke njeguju čitav svijet stvorenja u tlu koja zauzvrat hrane i štite biljke. Ova raznolika zajednica živih organizama održava tlo zdravim i plodnim. Ovaj ogromni svijet čini biološku raznolikost tla i određuje glavne biogeokemijske procese koji omogućavaju život na Zemlji.

Ove godine, baveći se sve većim izazovima upravljanja zemljištem, kampanja FAO-a “Održavajte tlo na životu, zaštitite biološku raznolikost tla” ima za cilj podizanje svijesti o važnosti održavanja zdravih ekosistema i dobrobiti ljudi. Kampanja, također, ima za cilj da potakne ljude širom svijeta da proaktivno poboljšaju zdravlje tla i borbu protiv gubitka biološke raznolikosti tla. Ako se ne poduzme nešto brzo, plodnost tla i dalje će biti negativno pogođena, prijeteći globalnim zalihama hrane i sigurnosti hrane.

Potičući sve ljude da učestvuju, FAO je stvorio tematsku web stranicu punu informacija, inicijativa i materijala za širenje poruke kroz različite multimedijske platforme.

Informacije Federealnog ministarstva za okoliš i turizam BiH povodom prošlogodišnjeg Svjetskog dana tla kažu da:  “Bosanskohercegovačka tla danas se suočavaju sa velikim brojem pritisaka koje uključuju urbanizaciju, kontaminaciju od strane poljoprivrede i industrije, propadanja tla, fragmentacije pejzaža, niskog stepena diverziteta usjeva, erozije tla i ekstremnih vremenskih uslova a koji su direktna posljedica klimatskih promjena. Zajednički problem cijele BiH, pored navedenih je i erozija, odnosno hiljade registriranih i ne registriranih klizišta, te nereguliran vodni režim u poplavnim područjima. Rapidno se gube najkvalitetnija tla, a trend razvoja koji sada odredimo imat će direktne posljedice na naša tla i stoga je potrebno jače zagovarati održivo i efikasno upravljanje tlima i zemljištem u našoj zemlji. Neka ovaj Svjetski dan tla bude podsjetnik na efikasno djelovanje svih aktera Bosni i Hercegovini kako bi osigurali održivu i zdraviju budućnost budućih generacija.”

Vodimo računa o zdravlju našeg tla, zraka, vode i prirode jer od njega ovisi i naše zdravlje.

Izvori:

https://www.un.org/en/observances/world-soil-day

https://www.fmoit.gov.ba/upload/file/2019/okolis%202019/Svjetski%20je%20dan%20tla.pdf

Piše: Selma Gribajčević

Pin It on Pinterest

Share This