Šumski požari 2021. godine emitovali su rekordnu količinu ugljičnog dioksida

07. mar, 2023

Fotografija: Steve Zylius / UCI

Emisije ugljičnog dioksida iz šumskih požara, koje se postepeno povećavaju od 2000. godine, drastično su porasle na rekordnu vrijednost 2021. godine, prema međunarodnom timu istraživača predvođenim naučnicima Zemljinog  sistema na Univerzitetu Kalifornije, Irvine.

Skoro pola gigatone ugljika (ili 1,76 milijardi tona CO2) ispušteno je iz vatrenih borealnih šuma u Sjevernoj Americi i Euroaziji 2021., što je 150% više od prosječne godišnje emisije CO2 između 2000. i 2020., prijavili su naučnici u radu u časopisu Science.

“Prema našim mjerenjima, borealni požari 2021. godine srušili su prethodne rekorde,” rekao je stariji koautor Steven Davis, UCI profesor nauke o Zemljinom sistemu. “Ovi požari su radi dvije decenije brzog zatopljenja i ekstremne suše u sjevernoj Kanadi i Sibiru koji će se smiriti, a nažalost čak ni ovaj novi rekord možda neće dugo trajati.”

Istraživači su rekli da su požari koji se pogoršavaju dio povratne sprege klime i požara u kojoj emisije ugljičnog dioksida zagrijavaju planetu, stvarajući uslove koji dovode do više požara i više emisija.

Više na: University of California – Irvine

Preuzeto sa: https://www.enn.com/articles/72094-wildfires-in-2021-emitted-a-record-breaking-amount-of-carbon-dioxide 

Pin It on Pinterest

Share This