Šta ti možeš uraditi za prirodu?

11. sep, 2020

U periodu od 05. augusta do 02. septembra 2020. g., kampanja „Šta ti možeš uraditi za prirodu?“ je implementirana u pet bosanskohercegovačkih gradova Banja Luka, Mostar, Zenica, Tuzla i Sarajevo.  Kampanje je imala za cilj promovirati i informirati o projektu „Misli o prirodi!“, ali i pozvati građane/ke da posjete web stranice mislioprirodi.ba kako bi saznali kako aktivno mogu doprinijeti svojoj lokalnoj zajednici u očuvanju i zaštiti okoliša/životne sredine. Jeste li nas vidjeli?

Pitate se šta web stranica nudi i zbog čega biste je trebali posjetiti? Ukoliko ste se više puta osjećali obeshrabreno kada razmišljate o tome šta možete učiniti za prirodu, koja je vaša uloga, kako pomoći prirodi, kome se obratiti i s kim sarađivati, gdje biste mogli postaviti pitanja i iznijeti svoje stručno mišljenje, web stranica “Misli o prirodi!” ima odgovore na postavljena pitanja.

Izuzetno nam je zadovoljstvo što projekt „Misli o prirodi!“ djeluje na području čitave Bosne i Hercegovine, te zajedno s našim partnerima Eko HUBovima doprinosimo lokalnim zajednicama. Pozivamo vas da pogledajte sekciju Eko HUB, koju čine mrežu organizacija civilnog društva uključenih u procese zaštite okoliša/životne sredine na određenom području kojima koordiniraju organizacije civilnog društva iskusne u oblasti zaštite okoliša/životne sredine i uključite se.

Sekcija Eko mediji donosi informacije o medijima u Bosni i Hercegovini koji se ozbiljnije posvećuju temama vezanim za zaštitu okoliša/životne sredine, poput klimatskih promjena, zagađenja zraka, vode i tla, energijske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, upravljanja otpadom i sličnih tema. Provjerite koji su i pratite njihov rad.

Ukoliko ste zainteresirani za obrazovanje ili radite u prosvjeti, pitate se kako školarci razmišljaju o prirodi sekcija Eko škole je ono što tražite. Eko škole će se aktivno uključiti u pitanja zaštite okoliša/životne sredine, kako u samoj školi tako i u lokalnoj zajednici, i to učešćem u različitim aktivnostima, kao i razvojem nastavnog programa u oblasti zaštite okoliša/životne sredine. Škole u BiH imat će priliku da u okviru projekta, ispunjavajući određene uslove, dobiju certifikat Eko škole.

Za mlade koji vole prirodu, “Misli o prirodi!” će vam dati priliku da budete dio Eko mladi tima i da se zanimate za svoje okruženje, prirodu, te aktivno učestvujete u zaštiti okoliša/životne sredine.

Bavite se zaštitom okoliša/životne sredine, novinarstvom, brinete o prirodi i imate želju pisati blog putem kojeg ćete dijeliti korisne i zanimljive informacije o prirodi i vašem okolišu/životnoj sredini, mi smo prava adresa. Javite nam se, a mi ćemo vam dati prostor da podijelite svoje tekstove.

Zaljubljenik/ca ste u svoj kraj i imate super fotke i priče koje biste podijelili s drugima? Pošaljite nam tekst o prirodnim zanimljivostima i slike – rado ćemo objaviti.

Priča o prirodi i zaštiti okoliša/životne sredine je naša zajednička priča. Pozivamo vas da zajedno stvaramo i kreiramo bolju eko budućnost.

Pin It on Pinterest

Share This