Sastanak i edukacija u oazi mira

06. jun, 2023

Selo, čije je srce žila kucavica općine Mrkonjić Grad, smješteno nedaleko od regionalnog puta koji kroz Baraće vodi ka Glamoču, opijena skrivenom, tihom, a opet, itekako opipljivom ljepotom, okupana izvorima Sane, mjesto je susreta i dobre energije.

Pecka, oaza mira, mjesto gdje kako kažu nestaje stres, mjesto gdje se ne čuje škripa kočnica nego cvrkut ptica, okupila je predstavnike i predstavnice 16 organizacija i medija koji zajedničkim djelovanjem vjeruju i rade na pitanjima zaštite okoliša i prirodnih bogatstava Bosne i Hercegovine.

Ovaj susret, organizovan je s ciljem upoznavanja partnera prve i druge faze našeg projekta radi bolje i intenzivnije međusobne komunikacije i podrške kroz zajedničko djelovanje. Partneri su, tokom dva dana provedena u Visitor Center Pecka, 5. i 6. juna, imali priliku proći i određeni vid edukacije sa diplomiranim biologom Marinkom Dalmatinom koji je s njima radio na uspješnosti javnog zagovaranja. Obrađene su teme i oblasti koje su važne prilikom sticanja vještina i znanja po pitanju zagovaranja, istraživanja Zakona o zaštiti prirode i njegovim kategorijama, te načinim za pokretanje inicijative za zaštitu područja ali i koracima koji su potrebni za određeni stepen zaštite.

Naši partneri su imali priliku praktično raditi na definisanju teme javnog zagovaranja, stvaranju utiska i pritiska na donosioce odluka, definisanju javne kampanje s posebno pažnjom na činjenicu da ciljevi javnog nastupa moraju biti usmjereni na promjenu, a ne aktivnosti, za šta je potrebna dobra strategija.

Po završetku treninga, posvećena je pažnja medijima i njihovom ulogom prilikom zagovaranja, te na koji način ona može biti iskorištena, što je bila jedinstvena prilika obzirom da su mediji partneri našeg projekta, ali i jedan od ključnih faktora kada je u pitanju pravovremeno, odgovorno i savjesno izvještavanje po pitanju zaštite okoliša i okolišnih problema u našoj zemlji.

Predstavnicu Eko HUBa Blagaj, Eminu Lulić, pitali smo kako uticati na druge i aktivirati ih po pitanju važnosti zaštite okoliša:

Da bismo uključili druge ljude u očuvanje zaštite okoliša, smatram da je potrebna promjena u njihovoj sredini kako bi oni reagovali, međutim, smatram da bi ljudi ozbiljnije reagovali tek kada bi se u njihovoj okolini dogodile ozbiljne ekološke katastrofe. Moje mišljenje je da kroz društvene i medijske postove, moguće i ispravno pokazivati kako zapravo izgleda neko zagađenje, te kako bi naša planeta Zemlja izgledala bez našeg uticaja i aktivizma, samo da bismo im dokazali važnost našeg sudjelovanja u zaštiti okoliša. Trebamo iskoristiti razvoj tehnologije i na taj način dopinijeti razvoju i podizanju ekološke svijestu!, rekla nam je Emina.

Pin It on Pinterest

Share This