SANSKE IGRE: Aktivno ljeto za mlade u Prijedoru

04. sep, 2023

Treba imati na umu da je još davnih 50-ih postojao i vaterpolo klub na Sani te da su se organizovali skokovi s mosta. Sve su to discipline koje itekako danas mogu biti turistički primamljive. O tome svjedoče i neki članci (pronađeni u starim listovima „Kozarskog vijesnika“ o vaterpolo klubu „Radnički“ i njihov učešću na republičkom takmičenju održanom u Trebinju (1959.), o skokovima oni najstariji pričaju sa divljenjem kao disciplinom koju bi trebalo oživjeti. Pored potencijalnog vraćanja starih disciplina, rijeka Sana ima potencijal i za neke nove sportove na njenoj obali.

U sklopu organizacije Prijedorskog ljeta, jedno od sadržajnih tačaka jeste bio turnir odbojke na pijesku, na terenima Gradskog kupališta. Prijedor je poznat po sportu, ali u posljednjih nekoliko decenija sport na rijeci Sani je sve manje atraktivan.

2023. će se pamtiti po dobro organizovanom turniru Odbojke na pijesku 3×3 MIX , gdje sve pohvale idu na račun OK „Vožd“, jer su oni ti koji u zadnjim godinama održavaju teren i njegovu okolinu, ali i treniraju i iskreno vole odbojku. Ove godine su u saradnji sa OO „Čuvari Sane“ odrađene dvije velike akcije, gdje je na prvoj akciji pristigla pomoć od radnika i radnica iz Kine (zaduženi za radove na autoputu Prijedor – Banja Luka).

Na prvoj akciji, održanoj u martu, prisustvovalo je pedeset volontera i volonterki svih uzrasta, svako je doprinio pomalo, a  u sumi se dobila velika stvar, sa posađenih dvadeset novih sadnica, pokrčenim i pokošenim dijelovima u neposrednoj blizini terena, te pokupljenim otpadom.

Druga akcija  održana je u posljednih sedam dana prije turnira, a tokom nje su postavljene četiri nove klupe, jedna kanta za smeće, ofarbana stara limena površina i ukrašena odbojkaškim motivima.

Dan prije turnira je održana je i mala škola odbojke, na kojoj je učestvovalo trideset dječaka i djevojčica, koji su pored odbojkaških vještina stekli ono mnogo bitnije – prijateljstva. Svakako da će i oni sami jednog dana biti neki od glavnih pokretača nove škole, turnira i akcija posvećenih ljepšem okruženju.

Na samom turniru učestvovalo je deset ekipa , s tim da su neke ekipe došle iz Gradiške, neke iz Novog Grada, a neke čak iz Austrije. To je velika stvar za mali grad i pokazatelj da je potreba za ovakvim događajima u porastu, što znači da Prijedor to može i mora imati kao redovni sadržaj. Sam rezultat se provukao u drugi plan, jer je kako mlađima pa tako i starijima druženje bilo na prvom mjestu.

Na pitanje o samom stanju sporta na Sani, stanju infrastrukture za bavljenje sportom, ali i ekologije , jedna od članica OK „Vožd“ Teodora Šormaz nam je rekla: „Meni je ovo jedan prelijep događaj, drago nam je da nas bude što više i radi same igre i druženja. Nadam se da će nas iduće godine biti u još većem broju, a zašto ne i više dana. Sama odbojka u Prijedoru je na dobrom glasu, ali nije nešto od čega se može živjeti kada dođu ozbiljnije životne obaveze, što ne znači da ćemo stati sa njom ali nećemo moći toliko vremena provoditi kao do sad. Ljeto će uvijek biti tu da nas okupi i probudi uspomene. Mi se zajedno sa trenerom trudimo da ovaj stadion i njegova okolina izgledaju koliko-toliko pristojni.  A svakako i molba za nesavjesne da prestanu sa razbijanjem flaša i bacanjem smeća, ovo je teren za igru, ne deponija.“

Sredinom avgusta je i održan humanitarni turnir u režiji organizacije Srbi za Srbe zajedno sa OK „Vožd“, gdje su sva prikupljena sredstva preusmjerena porodicama kojima je pomoć najpotrebnija.

Na kraju, donešen je zaključak da bi se turniri ovog tipa, kojima se kroz sport i druženje podiže svijest o važnosti čistog okoliša i ekologije, mogli održavati redovnije u ljetnoj sezoni kupanja, ali i možda uvesti neke novosti na samoj vodi, o čemu nisu htjeli otkriti više detalja.

Piše: Milan Sadžak

Pin It on Pinterest

Share This