SANSKA MRLJA: Ne pada s drveta?

12. sep, 2023

Odavno je počela borba za čistoću Sane. Mnoštvo ljubitelja i ljubiteljica ove krajiške ljepotice davalo je svoj doprinos u očuvanju Sane, kroz vađenje i kupljenje smeća, krčenje i košenje obala, ali u rijeci Sani na području Prijedora krije se još nešto… Šta je to?

Većina gradova koje krasi neka rijeka ima sređena i jasno definisana gradska kupališta, ali ne i Prijedor. Zašto Prijedor ne može imati kupalište koje bi mogao nazivati „gradskim“? Odgovor je jednostavan: zbog direktnog ispusta kanalizacije tik iznad gradskog kupališta!

To je problem koji je poznat široj javnosti i lokalnim vlastima. No, šta se tačno dešava?

Decenijama unazad počelo je naseljavanje dijela grada pod nazivom „Krajina-Celpak“, sa oko 50 stambenih objekata, uključujući novoizgrađene zgrade i starački dom, čime je ovo naselje poprimilo ozbiljan izgled. Problem sa kojim se bore unutar mještani i mještanke jeste upravo kanalizacija. Prethodno su bili spojeni na septičke jame, međutim, taj vid „odvoda“ je itekako stvarao problem cijelom naselju jer se usljed velikih poplava otpadni materijal vraćao u naselje.

Tada su počele i njihove ozbiljne borbe, prikupljanje potpisa, pisanje javnih dopisa… I? Šta? Ništa. Ujeo vuk magare.

Na gotovo sve te dopise nisu dobili odgovore ili dobiju usmeno obećanje u vidu dobro poznatog “biće!“. Od izbora do izbora obećanja se nižu. No, stanovnici i stanovnice ovog naselja dobili su nešto – dozvolu da na „divlje“ prokopaju ispust ali do rijeke Sane. Tada se to činilo kao spas, međutim stanje je nikad gore.

Nekad je to bila legenda da sva ta prljavština pada sa drveta, ali ipak jasno je šta je u pitanju. Jedan krajnje tragikomičan komentar, koji nam je rekao jedan od stanovnika naselja, glasi: „Lako je nama dok plivamo u našem otpadu, bar je naše, a šta ćete vi?“. Nažalost, to je stvarnost kojom su okruženi svi, a činjenica je da sanska mrlja, kako smo je prozvali, #NEPADAZDRVETA.

Novac je obezbijeđen, usljed zajedničke borbe mještana naselja Krajina-Celpak i OO „Čuvari Sane“, još sada već davne 2022. godine ali evo dok ljeto 2023. prolazi ne dešava se ništa. Pored toga, napominju iz „Čuvara Sane“, prethodni projekti nisu baš imali realne cijene, odnosno za neke su materijale stavljane i do tri ili četiri puta veće cijene što ne smatraju profesionalnim, odgovornim, ali ni moralnim za ovakve vidove projekata i djelovanja.

Ono što, kako tvrde i mještani ali i aktivisti i aktivistkinje, nesvjesni smo činjenice da koliko dajemo rijeci, toliko nam rijeka vraća. Dok prirodu ne shvatimo kao prijatelja, a ne kao čisti resurs, ne zaslužujemo ništa više od ovoga kako nam vraća. Do neke iduće, potencijalno gore i opasnije, sanske mrlje…

Piše: Milan Sadžak

Pin It on Pinterest

Share This