Sadeta Bajrović, Sanel Kajan i Davorin Sekulić dobitnici nagrade „Eko novinar/ka“

26. aug, 2021

Sadeta Bajrović u kategoriji teksta, Sanel Kajan u kategoriji audio/video priloga te Davorin Sekulić u kategoriji fotografije dobitnici su nagrade „Eko novinar/ka“ 2020/21. za profesionalno, odgovorno i utjecajno izvještavanje na temu zaštite okoliša, koju dodjeljuje Centar za promociju civilnog društva u okviru projekta „Misli o prirodi!“. Pobjednici i pobjednica ovogodišnjeg konkursa proglašeni su i dodijeljene su im nagrade danas na Godišnjoj konferenciji „Misli o prirodi!“ u Sarajevu.

Proglašenju pobjednika/ca prethodio je panel „Zaštita okoliša – atraktivna pitanja za medijsko izvještavanje“ na kojem se govorilo o zastupljenosti zaštite okoliša u aktuelnom medijskom sadržaju, što je i jedan od segmenata projekta „Misli o prirodi!“. Direktor Radija „Zenit“ Zenica Senad Bajramović, urednica Magazina „Gracija“ Mersiha Drinjaković i direktorica Centra za istraživačko novinarstvo Leila Bičakćić, na panelu kojim je moderirao novinara RTVFBiH Sanel Kajan, predstavili su drugu stranu izvještavanja o inicijativama organizacija, aktivističkim poduhvatima, korupciji i nepravilnostima u upravljanju prirodnim dobrima.

Svjestni činjenice da tema zaštite okoliša nije zastupljena u našim medijima onoliko koliko bi trebala biti, a odlučni da to promijeni, ekipa Centra za promociju civilnog društva je kroz projekat „Misli o prirodi!“ organizovala niz aktivnosti usmjeren prema novinarima i novinarkama. U februaru 2020. godine održan je trening iz oblasti zaštite okoliša za 20, među kojima je bilo i iskusnijih i onih manje iskusnih, novinara i novinarki iz cijele BiH. Ove godine održan je trening i za građana/ke-novinare/ke – aktiviste i aktivistkinje iz ove oblasti koji su trebali unaprijediti vještine komuniciranja sa javnošću, a kao i niz predavanja za buduće novinare i novinarke – studente i studentice novinarstva koji su imali priliku o ovoj temi slušati od svojih starijih kolega ali i od stručnjaka i stručnjakinja za ekologiju i zaštitu okoliša.

Kroz konkurs „Eko novinar/ka“ Centar za promociju civilnog društva nastojao je dati još jedan postrek novinarima i novinarkama BiH da se pozabave ovom temom – nagraditi one novinare i novinarke koji već godinama kontinuirano i kvalitetno izvještavaju o okolišu u BiH, te podstaći ostale na isto.

Poziv je raspisan u junu ove godine za radove objavljene od početka 2020. godine na temu zaštite okoliša, i za dva mjeseca trajanja pristiglo je, u tri kategorije – Tekst, Audio/video prilog i Fotografija – čak 70 prijava koje su zadovoljile osnovne kriterije konkursa. U kategoriji Teksta nagradu je dobila novinarka Centra za istraživačko novinarstvo Sadeta Bajrović, i to za tekst „Građani finansiraju štetne poslove privatnika“ koji govori o korištenju novca građana i građanki BiH za gradnju minihidroelektrana, a koji je Centar za istraživačko novinarstvo objavio 29.12.2020.  U kategoriji Audio/video priloga za nagradu smo izdvojili rad novinara Federalne televizije – Sanela Kajana, i to za prilog objavljenom u Dnevniku FTV-a 10.6.2021. godine „Deponija Uborak ostaje gdje je i bila još najmanje 5 godina“. Konačno, među prijavama za fotografiju, Centar za promociju civilnog društva nagradu je dodijelio fotografu portala Klix.ba Davorinu Sekuliću, koja je pratila priču „Džemo trči za spas rijeka u BiH“. Fotografija prikazuje Džemu u trku, a i za nje stoji divna priča o „malom“ čovjeku koji je odlučio suprotstaviti se, na svoj način, izgradnji malih hidroelektrana na rijekama BiH. Davorin će dobiti popratnu opremu za foto aparat, za koju se nadamo da će mu koristiti u budućem radu.

Pin It on Pinterest

Share This