Rudnik kod Mrkonjić Grada zagadio vodotoke, prijeti ekološka katastrofa

09. mar, 2024

Rudnik Medna kod Mrkonjić Grada, osim što je zatrpao parcele mještana, zagadio je vodotoke koji se ulijevaju u rijeku Sanu. Analiza vode Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske pokazuje zagađenje teškim metalima, ali nadležni ne reaguju. Ekolozi, ribolovci i mještani upozoravaju da prijeti ekološka katastrofa.

Rudnik uglja u selu Medna, nadomak Mrkonjić Grada, narušio je životnu sredinu, ali i živote mještana. Pojedinim mještanima su zatrpane parcele za koje nisu obeštećeni. Površina rudnika je, kažu, bar tri puta veća od planirane – 3 hektara. Najteže im je palo zagađenje potoka i rječice Medljanke koja se ulijeva u Sanu.

Potok Grabovac prolazi kroz rudnik iz kojeg su se mještani snabdijevali vodom. Nekada poznat po čistoj vodi, a danas zagađen teškim metalima.

DALIBOR PAVLOVIĆ, mještanin Medne

“U gornjim dijelovima Medne je teže ima puno jalovina stvara se odron u potok Grabovac, to dolazi u rijeku Medljanku i od njega se muti sva voda, prija par dana bila skroz žuta. Ovdje je pretežno staro stanovništvo, nema tu da se neko može puno pobuniti.”

Malobrojne mještanke sa žalom pričaju o vremenu prije rudnika kada su pili vodu iz Medljanke. Sada, kažu, toliko je zagađena da nije ni za stoku ni za navodnjavanje. Jedno i žalosno šta nam rade, kaže mještanka sa suzama u očima.

RADMILA KLEPIĆ, mještanka Medne

“Čula sam da je to zagađenje otišlo preko Ključa, Sane i da se ljudi žale. Ne znam šta da vam kažem, jad i čemer i ovako nas malo ima.”

Prema Ekološkoj dozvoli, potok je morao biti zaštićen od uticaja eksploatacije rude i ostati u prvoj klasi kvaliteta. Analize pokazuju da je u četvrtoj kategoriji otpadnih voda. Ekolozi upozoravaju da je rudnik uništio i turističke potencijale ovom selu.

VLADIMIR TOPIĆ, Centar za životnu sredinu Banja Luka

“Kada je bila studija uticaja i proces izdavanja dozvola mi smo podnijeli tužbu protiv svih dokumenata gdje smo prepoznali manjkavosti i u startu smo znali da ovaj rudnik i njegov rad može prouzrokovati degradaciju životne sredine.”

Zamućenu vodu primijetili su ribari u Ribniku i Ključu. Kažu da je sve manje pastrmke, a primijetili su i mrtve ribe.

Izvor: bhrt.ba

Pin It on Pinterest

Share This