Rika je spašena, širokobriješkom poduzeću “Eko Rika” nije produžen rok izgradnje MHE

12. jan, 2024

“Veliki poraz MHE lobija i na prozorskom tlu: Rika je spašena!”, stoji na Facebook stranici Fondacija Atelje za drušvene promjene

“Obavještavamo vas da, zbog nepostupanja koncesora “Eko Rika” d.o.o. po aneksu 5 Ugovora o koncesiji, nemamo valjanog razloga za produženje roka izgradnje male hidroelektrane ‘Pojatine'”, stoji u obavijesti koju je Općina Prozor-Rama uputila spomenutom širokobriješkom poduzeću prije četiri dana, 5. siječnja 2024. godine.

Ovo bi moglo značiti da je priča oko izgradnje spomenute MHE konačno završena, odnosno da mještani Šćipa i okolnih mjesta mogu odahnuti. Velika pobjeda nakon borbe koja je trajala više od dvadeset godina.

“Pametno, hrabro, dostojanstveno i časno. Ovi ljudi su ustrajali i ostali nepokolebljivi pored svih izazova koji su bili pred njima, uključujući i različite pritiske i lažiranja zvaničnih dokumenata kojima su svjedočili”, pišu iz Fondacije.

Fondacija Atelje za društvene promjene – ACT upućuje čestitke svim učesnicima ove plemenite borbe, uz poruku da se nastavlja borba za spas ostalih prozorskih rijeka.

Uz nekoliko fotografija prirodnih ljepota sela Šćipe napisali su: “Bravo, hrabri ljudi!”, iz Fondacije.

“Zauvijek nek’ nam teku Blazinka i Rika, hladna i čista voda nek’ nam bude dika. Zauvijek s ostalom družinom nek’ se druže rak i pastrmka, ljepotom svojom nek’ očaraju svakog prolaznika.”

Izvor: Ramski-vjesnik.ba

Pin It on Pinterest

Share This