Prvi modul radionica za nastavnike – voditelje dramskih sekcija u školama

11. sep, 2020

U četvrtak 10.09. i petak 11.09. 2020. na sceni Pozorišta mladih Tuzle (dvorana Kaleidoskop) održan je prvi modul radionica za nastavnike 6 srednjih škola u Tuzli.

Nakon upoznavanja nastavnika sa projektom ‘Parlamentarna debata-rješavanje problema aerozagađenja u gradu Tuzla’ kao i njegovim ciljem, glavnu riječ preuzeli su partneri projekta Pozorište mladih Tuzle.

Adnan Mujkić, magistar umjetnosti glumac i Amila Beširović,master dramski i audiovizuelno umjetnik u polju primijenjenog pozorišta, edukatori, su sa učesnicima podijelili spoznaje, iskustva i pozitivne primjere primjene dramske pedagogije u Evropi i svijetu, historijskim kontekstima razvoja drame kao sredstva odgoja i obrazovanja, oblika školskog pozorišta sa osnovnim zakonitostima i pravilima organizacije. Potom se razgovaralo o razvoju klasičnog i primijenjenog pozorišta i drame, oblicima, formama, tehnikama, mogućnostima u radu sa djecom i mladima. U nastavku treninga, učesnici su edukovani o elementima pozorišne predstave, načinima dolaska do istih, a svakako najpotrebnija i glavna tema prvog dana treninga bilo je pisanje dramskog teksta i osnove dramaturgije.
Drugi dan je bio posvećen obradi tema koje se tiču direktne postavke scena u prostor u radu sa učenicima, osnovama režije i glume te predpripremi voditelja sekcije. Svim školama su dodjeljene određene teme projekta koje će oni u narednom periodu obraditi stvarajući autorske dramske tekstove.

Kroz cijeli tok dvodnevne radionice komunikacija između edukatora i nastavnika je bila na zavidnom nivou, nastavnici su postavljali razna pitanja i razmjenjivali mnoštvo iskustava.

Pin It on Pinterest

Share This