Prve certifikacijske posjete školama u Hercegovini

27. feb, 2022

Prva polovina februara bila je rezervirana za certifikacijske posjete 6 škola u Hercegovini.

Ovo su ujedno bile i prve škole, koje su posjećene s ciljem certificiranja u okviru projekta “Misli o prirodi!”

Na dane 7 i 8. februara tim za certifikaciju je posjetio pet osnovnih i jednu srednju školu u Mostaru, Nevesinju i Trebinju.

Posjećene su sljedeće škole: OŠ „Blagaj“, OŠ „Gnojnice“, Četvrta osnovna škola i Srednja ekonomska i ugostiteljsko-turistička škola, sve četiri iz Mostara, te OŠ „Risto Proroković“ iz Nevesinja i OŠ „Vuk Karadžić“ iz Trebinja.

Tokom certifikacijskih posjeta navedenim školama razgovaralo se sa članovima/icama Eko odbora, kojeg čine nastavno i vannastavno osoblje, učenici/ice, roditelji te različiti prijatelji/kumovi škola iz njihovih lokalnih zajednica koji dolaze iz različitih sektora.

Certifikacijski tim je tokom ovih posjeta mogao čuti da su škole prepoznate u svojim lokalnim zajednicama kao okolišno odgovorne, da nije bilo problema u integriranju okolišnih jedinica u nastavni plan i program, da su učenici/ice i zaposlenici/ice postali još odgovorniji prema okolišu, da su im aktivnosti na našem projektu „otvorile“ vrata za druge okolišne projekte, da su škole povećale vidljivost putem društvenih mreža, da je implementacija bila naporna i izazovna ali veoma korisna jer su nastavno osoblje i učenici/ice prošli kroz ozbiljnu edukaciju o implementiranju projekata itd.

U svim posjećenim školama su nam istakli da su zadovoljni odličnom tehničkom podrškom koju im je Centar za promociju civilnog društva pružao tokom projekta i da su škole spremne i dalje odgovorno raditi na implementiranju okolišnih aktivnosti kroz nove Akcione eko planove.

Pin It on Pinterest

Share This