Proljetni ekvinocij: porijeklo, značenje i zašto se događa na različite datume

24. mar, 2023

Izvor fotografije: https://themuseinthemirror.com/2017/03/19/spring-equinox-mandala-and-poetry/

Riječ “ekvinocij” dolazi od latinskog “aequi”, što znači “jednak” i “nox” što znači “noć”.

Proljetni ekvinocij znači da će noć trajati otprilike isto koliko i dan. Drugim riječima, ovaj dan će trajati isti broj sati iznad horizonta kao i ispod njega. Tokom ovog fenomena možete vidjeti kako su dan i noć uravnoteženi. Počet će upravo u trenutku kada Sunce pređe sa južne hemisfere na sjevernu.

Proljetni ekvinocij ima i druge posljedice za život na Zemlji. Dani, na primjer, imaju sve više  minuta sunčeve svjetlosti; sunce rano izlazi ujutro i zalazi kasnije svaki dan. To dovodi do potrebe za promjenom vremena krajem marta kako bismo duže uživali u sunčevoj svjetlosti. Taj se trend nastavlja sve do ljetnog solsticija, kada doživljavamo najduži dan u godini.

S druge strane, proljetni ekvinocij oprašta se od zime, što znači da će od tada dani postupno postajati topliji, iako na sjeverozapadu zemlje još uvijek može puhati jak vjetar, a hladne fronte još uvijek mogu uzrokovati snježne padavine u planinskim područjima. U ovo doba godine priroda počinje zeleniti i dostiže svoju punoću. Dakle, proljeće se od davnina povezuje s ponovnim rođenjem.

Proljetni ekvinocij događa se između 20. i 21. marta na sjevernoj hemisferi, odnosno 22. i 23. septembra na južnoj hemisferi. Kao takav, proljetni ekvinocij događa se samo jednom godišnje na svakoj hemisferi. Paralelno s njim, na suprotnoj hemisferi nastupa jesenji ekvinocij.

Porijeklo i značenje proljetnog ekvinocija

Historija smješta proljetni ekvinocij s drevnim civilizacijama i kulturama, koje su uključivale nove cikluse u svoje legende, tradicije i kalendare kako bi privukle kulturno bogatstvo, poput Maja, naroda koji postoje više od tri hiljade godina, karakteriziranog kroz historiju po svojoj arhitekturi, matematici, astronomiji, kao i po svojih 17 kalendara i predšpanjolskim građevinama kao što je Chichén Itzá. Zapravo, u Chichén Itzi u hramu izgrađenom u čast boga Kukulcána (ili Pernate zmije) možete vidjeti igru ​​svjetla i sjene koja se događa samo tokom ekvinocija.

Izvor fotografije: Vito Technology, Inc.

Zašto se ekvinocij može dogoditi na različite datume?

Dužina godine, u gregorijanskom kalendaru, se ne poklapa tačno s vremenom koje je potrebno Zemlji da obiđe Sunce, budući da našoj planeti treba otprilike 365 dana i šest sati da završi potpuni okret oko Sunca.

Stoga, kako bi se izbjeglo kašnjenje, svake četiri godine dan se dodaje februaru i dodaju se još 24 sata. Zbog toga se ekvinociji razlikuju iz godine u godinu.

Proljetni ekvinocij može nastupiti 19., 20. ili 21. marta. Na sjevernoj hemisferi se događa 20. marta 2023. godine.

autorica: Nejra Selimović

Pin It on Pinterest

Share This